Gravad laks, eller gravlaks som vi også kalder den, er
rimeligt billig, når man selv tilbereder den.
Rens og udben fisken, men tag ikke skindet af.
Skyl fileterne og lad dem dryppe af.
Bland 4 spsk salt, 2 spsk melis og 1 tsk stødt sort peber
til ca. 1 kg laks eller til ca. 1½ hel fisk, fx ørred, helt eller makrel.
Strø det meste af sukker-salt-blandingen på kød siderne og
læg godt med dild på.
Læg fileterne med kødside mod kødside og med den tykke del
mod den tynde.
Læg fisken i en plastpose med resten af sukker-salt-blandingen.
Læg pres på fisken, fx et spækkebræt med noget tungt over.
Stil den i køleskabet i 2 døgn, hvis det er laks, ellers 1-1½
døgn.
Vend posen, når halvdelen af tiden er gået.
Skrab krydderblandingen af inden fisken skæres ud.
Gravad fisk kan opbevares i køleskabet i op til en uge.
Fisken kan også fryses, men så skal lagen hældes fra.
Gravad fisk kan serveres som forret med salat og
gravlakssauce. Du kan også servere kogte kartofler til og servere den som
hovedret. Gravlaks er også fint til smørrebrød og i salater.
Gravlakssauce
Til 4 personer. Tilberedningstid: 5 min.
#
4 spsk usødet sennep
1 æggeblomme
1½ spsk melis
1 spsk hvidvinseddike
½ dl finthakket dild
1 dl olie
salt og peber fra kværn
*
1. Rør sennep, sukker, eddike og dild sammen i en skål.
2. Tilsæt olien i en tynd stråle.
Rør til saucen er jævn og smag den til.