Ca. 2 kg: svinekam med ridset svær
salt, peber
2 laurbærblade
2 hele løg
5 hele peberkorn.
Gnid sværen med salt og peber, flæk laurbærbladene og læg snitter af dem ned mellem sværene sammen med peberkornene.
Sæt kødet på en pande (bradepande) i en hed ovn, læg de hele løg ved.
Steg ved jævn varme ca. 2 timer.
Tag stegen op på et varmt fad, hæld fedtet fra, kog panden af, og denne sky bruges til grundlag for saucen sammen med lidt god kødekstrakt samt skyen der lægger sig på bunden af fedtet.
Beregn til en opbagt sauce:
3 spsk, margarine el. fedt, 3 spsk. hvedemel, 2 kopper sky, salt, peber, evt. kulør og 1 dl. fløde.
Foretrækker man at stege med vand omkring stegen får man en bedre sky, men en mindre god steg og svær. Vandet skal da stå et par cm op om stegen.
Husmødrenes kogebog; 1952
Julemanden med hjælpere kører hestevogn i Andelsbyen Nyvang ved Holbæk.
Slagteren i Nyvang slagter og sælger svinekam ved Det store julemarked.
--