Irsk gryderet er en berømt irsk gryderet, men dens
sammensætning er genstand for tvist. Purister fastholder, at de eneste acceptable
og traditionelle ingredienser er får eller lam, kartofler, løg og
vand. Andre vil tilføje sådanne emner som gulerødder, majroer og perlebyg.
Retten simrer langsomt i op til to timer. Lam er den
dominerende ingrediens, fordi den økonomiske betydning af lam lå i deres uld og
mælk. Irsk gryderet er produktet af en kulinarisk tradition, der næsten
udelukkende var på madlavning over åben ild. Det ser ud til, at irsk gryderet
blev anerkendt så tidligt som omkring år 1800.
#
500 g lammekød skåret i terninger
1 lille hvidkålshoved
3-4 gulerødder
1-2 porrer
1 løg
1 selleri
500 g kartofler
lidt muskatnød revet
salt og peber
hakket persille
1½-3 kopper vand eller suppe
*
Svits kødet let i den åbne trykkoger og spæd med 1 ½-3 kopper vand / suppe.
Luk gryden og kog ca 8 minutter.
Afkøl gryden og luk den op.
Kontroller, om der stadig er nok væde i gryden.
Kom de snittede grønsagerne og de øvrige ingredienser i i gryden og ryst det hele godt sammen.
Luk gryden igen og kog endnu 5-7 minutter.
Afkøl gryden og luk den op.
Smag retten til og drys med hakket persille.
Server retten med salat.