Spis dansk kål når der er sæson for det - i efteråret og om vinteren. Det er både sundt, lækkert og billigt. I denne rustikke og mættende ret er hvid- eller savoykål hovedingrediens.
20 g smør
½ hvidkål eller 1 savoykål i strimler (750 g)
2 løg i tynde både (200 g)
8 små kviste timian
1 spsk kommen
4 fed hakket hvidløg
1 spsk lun honning
1 dl øl
4 kålpølser
1 syrligt dansk æble i tern
Friskrevet peberrod
Tilbehør:
1 bundt hakket kruspersille
Dijonsennep
4 tykke skiver rugbrød
Smør en tykbundet gryde med halvdelen af smørret og læg kål og løg lagvis med salt, peber, lidt timiankviste, kommen og hvidløg mellem lagene.
Læg resten af smørret på toppen og dryp med lun honning.
Læg et tungt og tætsluttende låg på og stil gryden på blusset for kraftig varme. Skru ned til jævn varme, når du kan høre smørret syde.
Tilsæt øl efter 5 min. og læg kålpølserne over kålen.
Læg låg på og lad retten simre i ca. ½ time eller til kålen er mør.
Tag pølserne op og vend æbler og peberrod i retten.
Smag evt. til med salt, peber og mere peberrod.
Drys med persille og server med sennep, rugbrød og kålpølserne.
Tips: Kålpølser er pølser med en kraftig røget smag, der klæder kålen. De kan udelades eller retten kan serveres med kogt røget kød.
Grønsager pr. person: ca. 250 g