Pæren er en af efterårets meget populære og anvendelige frugter.
Der findes flere sorter af pærer, som hver har sine kvaliteter. Fælles for dem
alle er at de både kan spises friske som en sprød snack, de kan bruges i
salater og i varme kager og tærter.
Alexander Lukas
Pæren modner sent, sidst i oktober og er middelstor til stor og
regelmæssigt ægformet. Dækfarven er grøngul og med en glat skræl. Smagskvaliteten
er rimelig, skrællen er lidt tyk, frugtkødet er fint og fast men lidt grynet
omkring kernehuset. Har rigtig gode lageregenskaber.
Clara Friis
Clara Friis plukkes normalt til september og har en ret kort
holdbarhed. Det er en middelstor pærer med en regelmæssig form og med meget
tynd, glat og grøn skræl.
Spisekvaliteten overgår alle andre sorter, smagen er sød og
aromatisk. Den er meget sprød og saftig når den er moden, men mange fortrækker
også at spise den mens den er hård, hvilket er smag og behag. Uanset så smager
den fremragende
Concorde
Pæren minder i udseende om Conference, aflang nissehueform, men med en
meget finere skræl, uden rustdannelse. Smagskvaliteten er i top - en god
smag, er saftig og sød. Har gode lageregenskaber.
Conference
Pæren er moden først i oktober og har form som en nissehue, er aflang,
middelstor og med en matgrøn lidt rustagtig dækfarve. Smagskvaliteten er i top,
er saftig, let krydret, god aroma og sød i en lang periode. Har gode
lageregenskaber.
Tips til madlavning
med pærer
Pære kan ofte bruges i madlavningen på samme måde som æble. Prøv at skifte
æble ud med pære i en tærte eller en crumble for en sødere og let
cremet fornemmelse.
Prøv også at blande revet rå pære med en smule ahornsirup
og servere med flødeskum, hakket chokolade og nødder på toppen (se hele
opskriften her).
Pærer er desuden gode i salat, hvor de bidrager med en god
sødme, specielt sammen med mere bitre salater som fx hvidkål.
I sæson
September til Oktober