Pandekager skal frem for alt være tynde. Uanset om man bare vil proppe dem i munden, som de er, eller om man vil fylde dem med forskellige lækkerier.
Til 4 spurve:
150 g hvedemel
1 ¼ dl mælk (erstat evt. halvdel med danskvand)
4 æg
1 knsp salt
2 spsk stegefedt, olie eller smeltet smør
Kom melet i en skål, pisk mælk, æg og salt i lidt efter lidt.
Dejen må ikke klumpe, men skal være sejtflydende og glat.
Lad den hvile i mindst 20 minutter.
Kom ganske lidt fedtstof på en pande og lad det blive varmt.
Skru ned til middel varme.
Hæld en lille portion dej på panden, drej panden i alle retninger, så dejen fordeles i et tyndt lag.
Når undersiden er bagt, ruskes panden let, så pandekagen løsner sig.
Så vendes pandekagen med paletkniven (eller i luften !) og bages færdig.
Kom igen lidt fedtstof på panden, hæld den næste portion dej på og bag pandekagen præcis som den første.
Det tager altid kun et par minutter pr. pandekage, men når den sidste er bagt, er den første alligevel blevet blød og kold på tallerkenen.
Altså: Alle pandekager skal spises frisk fra panden - eller holdes varme (180° i varmluft 160°) i en forvarmet ovn.
Smager godt sammen med: salat, champignonsauce, kødsauce, grønsagsragout af enhver slags. Særlig lækkert og hurtigt: Prøv at lægge ost på pandekagen, mens den stadig ligger på panden, rul den sammen og lad osten smelte et øjeblik. Smager også godt med sveskemos, kirsebærkompot, marmelade eller frugtsalat.
kj pr. portion: 1100
Tips
Halvdelen af mælken kan erstattes med mineralvand. Så bliver pandekagen særlig let.
Når pandekagen skal vendes, så kast den med en let bevægelse op mod køkkenloftet og fang den med panden igen, med den bagte side opad.