Dejligt søndags bagværk, som tager lidt tid at bage, men det er umagen værd og i øvrigt kan smørkage fryses, hvis man vil være i god tid. 1 stk kage
#
30 g gær
1½ dl kold mælk eller fløde
1 æg
1 spsk sukker
½ tsk salt
1 tsk kardemomme
250 g hvedemel (4 dl)
175 g smør
Kagecreme:
2 æggeblommer
2 spsk sukker
1 spsk majsstivelse
2½ dl fløde (13 %)
1 stang vanilje eller 2 tsk vaniljesukker
Fyld:
50 g rosiner
3-4 spsk hakket pomeransskal eller sukat
50 g grofthakkede nøddekerner
glasur af flormelis rørt sammen med lidt vand eller rom
*
Begynd med cremen: Bring fløden i kog med den flækkede vaniljestang.
Pisk æggeblommer og sukker godt sammen og pisk majsstivelsen i.
Hæld den koghede fløde i æggemassen, mens der piskes.
Hæld cremen tilbage i gryden og bring den i nærheden af kogepunktet, mens der piskes - cremen må ikke koge, så skiller den.
Gærdej: Udrør gæren i den kolde mælk eller fløde.
Tilsæt de øvrige ingredienser, undtagen fedtstoffet og ælt dejen sammen.
Rul straks efter dejen ud til en firkantet plade, 1 cm tyk.
Fordel tynde skiver af fedtstoffet over ⅔ af dejen.
Fold dejen i tre lag - først den side, der ikke er belagt med fedtstof.
Rul dejen ud til 1 cm tykkelse.
Fold i tre lag og lad dejen. hvile koldt i 10 minutter.
Rul atter ud og fold - dette gentages 3 gange i alt.
Rul ⅓ af dejen ud til en rund plade og beklæd en smurt springform hermed, 24 cm i diameter.
Smør et lag creme på dej bunden og fordel lidt af rosinerne og sukaten herpå.
Rul resten af dejen ud til en aflang plade.
Kom resten af cremen herpå og drys med rosiner og sukat.
Rul sammen som til en roulade.
Skær rouladen i 1-2 cm brede stykker, som sættes i springformen med snitfladen opad.
Drys med de hakkede nødder.
Lad smørkagen hæve på et lunt sted i 20 minutter.
Bag ved 200-225°C i ca. en halv time.
Lad smørkagen svale helt af, inden der kommes flormelisglasur på.