Denne gode danske klassiker kaldes også Dagmartærte, og den
kan bages med wienerbrødsdej eller en fin gærdej. Vi har brugt gærdej, som både
er det nemmeste og knap så fedt. Den færdige kage indeholder alligevel det
meste af en pakke smør, så den lever helt op til sit navn: Smørkage.
Arbejdstid: 1 time Hævetid: 1 time Bagetid: 40 min.
Frysegnet. 1 kage til ca. 8 personer
#
Dej:
25 g gær
1 dl mælk
2 æg
1 spsk sukker
1 tsk stødt kardemomme
¼ tsk salt
125 g blødt smør
ca. 350 g hvedemel
100 g rosiner
Creme:
½ stang vanilje (eller ½ tsk vaniljesukker)
3 spsk sukker
1 æg eller 2 æggeblommer
1 spsk majsstivelse
2½ dl mælk
Remonce:
100 g blødt smør
100 g farin
2 tsk stødt kanel
Pensling:
1 æg
Glasur:
100 g flormelis
1 spsk kogende vand
*
1. RØR gæren ud i lun mælk. Tilsæt æg, sukker, kardemomme,
salt og smør og rør godt rundt.
Tilsæt melet lidt ad gangen, og ælt dejen blank og smidig.
Lad dejen hæve tildækket 30 min. på køkkenbordet.
2. HÆK den halve vaniljestang, skrab kornene ud, og mos dem
sammen med sukkeret.
Pisk æg eller æggeblommer sammen med sukker med vanilje,
majsstivelse og mælk i en lille gryde.
Pisk det over varmen til det akkurat når kogepunktet og
cremen tykner.
Hæld cremen i en skål, og drys overfladen med sukker. Rør
remoncen sammen.
3. DEL dejen i 2 stykker ca. ⅓ og ⅔.
Rul den mindste ud til en cirkel, og læg den i bunden af en
smurt springform (22-24 cm).
Smør den med remonce og creme, og drys med lidt rosiner.
Rul resten af dejen ud til en plade (20 30 cm).
Smør remonce på dejen og derefter vaniljecreme.
Drys med rosiner, og rul sammen som en roulade.
Skær rouladen i 7-8 lige store stykker, og stil dem i formen
med skærefladen opad.
Lad kagen hæve tildækket i ca. 30 min.
4. VARM ovnen op til 200 °C varmluft eller 220 °C alm.
ovnvarme.
Pensl kagen med sammenpisket æg, og bag den midt i ovnen 20
min.
Læg et stykke stanniol løst over kagen, og bag den
yderligere ca. 20 min.
Åben formen og sæt kagen til afkøling på en rist.
Rør en glasur af sigtet flormelis og kogende vand, og dryp
den over kagen med en ske.
TIPS: Du kan erstatte remoncen med groft revet marcipan og
rosinerne med andre tørrede frugter og/eller nødder.
Du kan også lave portions-smørkager. Udstik den første
portion udrullede dej til12 cirkler, og læg dem i en smurt muffinform med 12
huller.
Skær dejrouladen ud i 12 skiver og stil dem i muffinhullerne.
Fortsæt som i opskriften med en bagetid på ca. 20 min.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin