2-2,5 kg nakkekam m. svær
2 gl. hvide kartofler
2,5 kg kartofler
Mælk til sauce
Jævning til sauce
Kulør til sauce
evt. bullionterning til sauce
1 gl. rødkål
sukker (til de brune kartofler)
smør (til de brune kartofler)
salt peber
2 lauerbærblade
6 nelliker
evt. ½ løg
Nakkekammen ridses i sværerne, da de ofte kun er forridset.
Stegen gnides godt med salt og lidt peber.
Lauerbærbladene stikkes godt ned mellem sværerne - en i hver ende.
Nelikker fordeles jævnt mellem sværerne.
Stegen stilles i en bradepande m. rist i, og lidt vand hældes i så det dækker bunden, for ikke at fedtet der render fra, skal brænde på.
Det halve løg kan deles og kommes i bradepanden.
Det giver smag til sauceen.
Et stegetermometer stikkes i enden af stegen midt i centrum.
Stegen stilles i ovn v. ca. 180°C på varmluft/190°C alm.
Når stegetermomteret viser 67°C er stegen færdig - efter ca. 1,5-2 timer.
Skyen i bunden af bradepanden og løget hældes fra i en gryde (skal bruges til saucen), og ovnen stilles på grill-funktion evt. kombineret m. varmluft, så sværerne bobler op og bliver brune og sprøde. Husk at holde øje!
Herefter tages stegen ud og stilles på et skrærebrædt m. alufolie under, som pakkes rundt om stegen, men bemærk at sværerne ikke må dækkes til, da de ellers vil blive bløde.
Stegen skæres ud, når resten af maden er klar til servering.
De alm. kartofler koges som vanligt.
Rødkålen hældes i en gryde og varmes stille og roligt op.
Der kan evt. kommes ½ tsk. salt i.
Brune kartofler:
De hvide kartofler på glas hældes i en si, således at vandet hældes fra.
De må ikke være for våde, når de kommes på panden, da det ellers kan sprøjte.
Sukker kommes på en stor pande i et jævnt lag, der dækker hele bunden.
Når sukkeret er smeltet skrues ned for varmen - til jævn varme - og ca. 2-4 store tsk. smør kommes i sukkeret, så det nu bliver til en lind karamelblanding.
Det hele røres godt sammen, og de hvide kartofler hældes i.
Kartoflerne vendes jævnligt i ca. 10 min.
Karamellen vil efterhånden sidde fast på kartoflerne - hvis karamellen er for hård, kommes lidt mere fedtstof i, det hjælper.
Hældes til slut i en skål med låg for at holde på varmen.
Sauce:
Skyen, som er hældt fra stegen tidligere blandes med 1 dl vand og 1 dl mælk.
Når væsken begynder at småkoge, kommes lidt meljævning i samt kulør så saucen har en passende farve.
Smages til med salt og peber samt evt. lidt bullionterning og paprika, hvis der mangler smag.
Løget kan til slut fiskes op af saucen igen.
Servering:
Flæskesteg til juleaften, gæster og andre tidspunkter på året. Man kan også nøjes med at lave selve stegen, så har man til julefrokosten, påskefrokosten m.v.