Denne fantastiske kort er en slags gastronomiske kartografi. La France des pains (Frankrig af brød) demonstrerer visuelt på oprindelsesstedet af Frankrigs forskellige lokale typer brød. Det viser sig, der kommer i mange flere faconer end dem udlændinge (ikke-franske udlændinge) normalt knytter til en fransk baguette. Figuren viser fx seks stick-lignende brød i den nordlige del af Frankrig:
30 – pain de fantaisie (fantasi brød)
31 – pain marchand de vin (vinhandlerens brød)
33 – pain saucisson (pølse brød) og
35 – pain boulot (job brød);
men også
46 – pain condé (strømer brød?)
46 – le tordu (snoet brød);
69 – le phoenix, pain viennois (Phoenix eller Wiener brød).
Interessant at bemærke, er, at det «typiske» franske brøds aflange form konkurrerer med ring-formet brød:
12 – (ulæselig)
44 – pain collier (ovalt brød)
43 – le fer à cheval (hesteskoformet brød)
49 – (ulæselig)
52 – la couronne bordelaise (kronen af Bordeaux)
Andre lokale franske brød, der er mere præget af deres navn end for deres figur:
4 – pain chapeau (hatte brød)
13 – pain bateau (båd brød)
22 – pain polka (polka brød)
28 – petit pain empereur (lille kejser brød; eller bare 'Napoleon')
48 – pain chemin de fer (jernbane brød)
Dette kort kopieret fra »Gallery af datavisualisering – den bedste og værste af statistiske Graphics«. Nogen med skarpere syn, en bedre version af kortet eller bedre kendskab til fransk er meget velkommen til at hjælpe med at dechifrere resten af kortet!
--