(1 brød)
Når man kommer ind hos en bager i Frankrig, kan man ikke undgå at blive fascineret af de smukke brød dekoreret med roser, kornaks, drueklaser og vinløv lavet af samme dej som brødet.
Dette brød kan pyntes med drueklaser som vist på billedet eller et hvilket som helst andet mønster afhængig af årstiden eller den lejlighed, brødet skal serveres til.
7 dl lunkent vand
40 g gær
½ dl olie
2 tsk salt
100 g klid
1-1,2 kg hvedemel blandet med lidt rugsigtemel
sammenpisket æg til pensling
Rør gæren ud i lidt afvandet. Varm resten afvandet op sammen med olien, til det er lunkent, og hæld det i gærblandingen. Tilsæt salt, klid og det meste af hvedemelet. Rør dejen sammen, til den er glat og smidig, og lad den hæve under et klæde i ca. 1 time på et lunt sted.
Læg dejen på et meldrysset bord, og ælt den godt. Tilsæt evt. mere hvedemel. Tag mellem ⅓ og ¼ af dejen fra til dekoration. Form resten til et rundt brød, og lad det efterhæve på en smurt bage plade i 30-45 min.
Forslag til pynt: Tril lidt af dejen til to lange, tynde pølser, som man snor sammen og lægger oven på brødet. Rul lidt af dejen ud, og skær nogle 'vinblade' ud. Tril små kugler, ,og laven eller to drueklaser med blade. Dæk brødet med et klæde, og lad det hæve i 20-30 min.
Brødet pensles med sammenpisket æg og bages på nederste rille ved 200°. Efter 15-20 min. skruer man ned for varmen til 175° og bager brødet i yderligere 20 min. Til sidst sænker man varmen til 150° og bager brødet færdigt i ca. 20 min. Lad det køle af på en bagerist.