- 1. Januar Nytårsdag - afhængigt af »helbred« og humør spiser mange suppe eller »junk-food«, alternativt:
Laksemousse
200 g kogt laks - rest fra Nytårsaften - eller 1 ds henkogt laks
2 spsk finhakket dild eller persille
1 tsk revet løg
salt og hvid peber
¼ l piskefløde
3 bl. husblas
1 æggehvide
salatblade
¼ tomat
*
Pil laksen omhyggeligt og rør den sammen med dild eller persille og revet løg.
Smag til med salt og peber og rør 5 spsk af den meget stivpiskede fløde i.
Læg husblasen i blød i ca. 10 minutter i koldt vand, tryk den af og smelt den i vandbad.
Lad den køle noget af og rør den i resten af den stivpiskede fløde.
Tilsæt lakseblandingen og bland det hele forsigtigt.
Pisk æggehviden meget stiv og fold den i med en dejskraber.
Fordel massen i 4 forme eller kopper, der er smurt med en anelse neutral olie.
Stil dem i køleskabet et par timer.
Vend ved serveringen forretten ud på salatblade og pynt med små tomatsnitter.
Glaseret hamburgerryg
ca. 800 g hamburgerryg
1 suppevisk
1 laurbærblad
1 stk sukker
75-100 g mørkt puddersukker
1 spsk smør eller margarine
2 spsk hvedemel
salt og peber
2-3 spsk portvin
kulør
Tilbehør: kogte karotter, kogt rosenkål, kogte, grønne bønner
*
Læg hamburgerryggen i en gryde og hæld ca. 1 ¼ l vand over.
Tilsæt suppevisk, laurbærblad og sukker og bring det langsomt i kog.
Skum og lad hamburgerryggen snurre sagte i 25-30 minutter.
Tag den op, flå den og læg den på risten over bradepanden.
Drys det mørke puddersukker over og hæld 3-4 dl suppe ved.
Stil hamburgerryggen ind i en 275°C varm ovn, til sukkeret er karameliseret - dryp nu og da forsigtigt suppe over med en teske.
Kog imens resten af den siede suppe igennem i en lille gryde og jævn med en smørbolle af fedtstof og hvedemel.
Smag saucen til med salt, peber og portvin og tilsæt lidt kulør.
Lad kødet stå 5-10 minutter, inden det skæres for.
Server saucen og de kogte grønsager til.
Marcipan-æbler
4 middelstore, pæne faste æbler
ca. 75 g rå marcipanmasse
1 tsk rom
1 spsk smeltet smør
Drys: mandelskiver
*
Skræl æblerne (hvis du synes) og bor kernehusene ud.
Mos marcipanmassen med rom og fyld den i æblerne.
Stil dem i smurt, ildfast fad og pensl dem med smeltet smør og drys med mandelskiver.
Bag dem i ca. 15-20 minutter ved 225°C - og server dem gloende varme.