En Berlinerbolle kendes også under navene Berliner eller Berliner Pfannkuchen og er det tyske svar på en doughtnut med syltetøj, der koges i fedt og drysses med flormelis.
# Ingredienser
500 g hvedemel
40 g gær
2.5 dl mælk
50 g sukker
skallen af ½ citron
2 æg
2 cl rom
Fyld:
tyk marmelade
Friture
250 g palmin (eller ukrydret svinefedt)
2 spsk sukker
* Tilberedning
Opløs gær i den lunede mælk, pisk æggene sammen og rør dem i.
Kom salt, sukker, revet citronskal og rom i og bland det med det sigtede hvedemel til en ensartet dej.
Stil den til hævning et lunt sted ca. 20 minutter.
Arbejd dejen sammen igen og rul den ud på et let melet bord til en ca 1½-2 cm tyk plade.
Stik dejen ud i cirkler med et glas.
Anbring en teskefuld marmelade på halvdelen af dejcirklerne og læg de resterende over.
Sørg for at dejen dækker marmeladen helt.
Stil bollerne til hævning i ca 20 minutter igen.
Varm frituren op i en tykbundet gryde, når det syder om en tændstik er den tilpas.
Friter berlinerne gyldenbrune i det hede fedtstof på begge halvkugler - kun et par stykker ad gangen.
Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på fedtsugende papir, og rul dem i sukker.