Focaccia er
italienske brød, der er i familie med pizza. Det er flade brød bagt med olie,
krydderurter m.m. Her er dejen også brugt til boller med svampe. Til 12 boller
eller 6 store focaccia.
Arbejdstid: 45 min.
Hævetid: 1 time og 30 min. Bagetid: ca. 15 min. Fryseegnet
#
Grunddej til focaccia:
25 g gær
3 dl vand
1 tsk groft salt
1 dl olie
ca. 450 g hvedemel
(gerne italiensk pizzamel)
Pensling: 2-3 spsk olie
og evt. flagesalt
*
Smuldr gæren, og rør
den ud i lunkent vand.
Tilsæt salt, olie og
hvedemel.
Ælt dejen glat og
smidig, og lad den hæve tildækket i ca. 1 time ved stuetemperatur.
Ælt dejen igennem.
Form den til 12
boller eller 6 flade runde focaccia ca. 2 cm tykke.
Læg dem på en
bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i ca. 30 min.
Lav fordybninger i
dejen med fingrene.
Pensl med olie,
fordel fyldet på dejen (vælg en slags), og drys evt. med salt.
Bag focacciabollerne
på nederste rille ved 225 °C i ca. 15 min. til de er gennembagte.
MED MANDLER OG
ROSMARIN: 25 g smuttede mandler og ca. 2 spsk friske rosmarinnåle
MED OLIVEN: ca. 4 spsk
sorte oliven (fx Niçoise)
MED SVAMPE: 30 g
tørrede svampe (karljohan eller blandede svampe)
LÆG svampene i blød
i koldt vand ca. 30 min., mens dejen hæver.
Hæld vandet fra
svampene, og ælt dem i dejen.
Form 12 boller, og
lad dem efterhæve på bageplade.
Lav fordybninger i
dejen med fingrene, og pensl med olie. Bag som beskrevet ovenfor.
TIPS: Focacciaboller
er gode til mellemmåltider, madpakker, snacks og som tilbehør til varme retter,
supper og salater.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin