Håndæltet rugbrød med hurtig surdej
Surdej:
1 ½ dl vand
25 g gær
1 spsk honning
200 g kvark
3 tsk salt
1 spsk eddike
1 kg rugmel
250 g sigtemel
Rugdej:
25 g gær
5 dl lunkent vand
1 spsk salt
2 spsk solsikkeolie
750 g rugmel
250 g sigtemel
Tilberedningstid: 28 timer.
1. dag, surdej:
Rør gæren ud i vand og tilsæt honning, kvark, salt og eddike. Rugmel og sigtemel tilsættes og æltes godt igennem. Drys lidt salt på toppen og læg et viskestykke over. Stil dejen til hævning et lunt sted i 24 timer.
2. dag, rugdej:
Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og olie. Melet æltes i. Slå dejen godt inden den blandes med surdejen. Ælt godt til det er godt forenet. Del dejen i tre. Smør formene med med solsikkeolie og læg dejen i (2 forme á 1 ½ liter og 1 á 1 liter). Lav et rids langs overfladen og stil brødene til hævning et lunt sted i 1 ½ time. Sigt et tyndt lag hvedemel oven på brødene. Bages ved 210°C i 1 ½ time. Vendes ud af formene og afkøles på rist.