1 dl fløde 13%
1,25 dl letmælk
500 g kartofler
50 g smør
½ tsk reven muskatnød
3 kviste frisk timian
50 g emmenthaler
½ tsk havsalt
½ tsk peber
Rør fløde og mælk sammen.
Skyl kartoflerne og skræl dem, skær eventuelle mørke og grønne pletter væk.
Skær kartoflerne i tynde skiver eller snit dem.
Forvarm ovnen til 180°C.
Gnid et ovnfast fad med smør.
Læg kartoffelskiverne taglagt, krydr hvert lag kartofler med salt, peber og lidt revet muskat.
Hæld flødeblandingen ved, drys osten og timianblade over og læg smørklatter i passende afstand ovenpå.
Bag gratinen i ovnen 50 minutter, indtil kartoflerne er møre og gyldne.
Gratin er en fransk madret tilberedt i et ild- eller ovnfast fad (evt. bradepande) i ovn. Ordet er afledt af det franske gratter, der betyder skrabe el. kradse og henviser til at retten traditionelt består delvist af rester fra de forudgående dages måltider.
En gratin består typisk af af kød, grønsager eller fisk, overhældt med en mælkesauce, evt. béchamelsovs, der er tilsat æg. Blandingen dækkes derefter med ost, rasp eller smørbelagte brødkrummer, som derefter bages i ovnen indtil den får en sprød brun overflade.
--