September
er højsæson for danske æbler, så vi har både bagt et lækkert brød med æble og
kokos, og kogt en tæt æblemos, som vi har rørt op med smør.
1
brød. Arbejdstid: 45 min. Hævetid: ca. 2 timer. Bage/kogetid: ca. 40 min.
Fryseegnet
#
Dej:
25 g
gær
½
liter lunkent vand
2 tsk
groft salt
2 tsk
flydende honning eller sukker
250
g fuldkornshvedemel, fx grahamsmel
50
g kokosmel
350
g hvedemel
1
æble
Æblesmør:
500
g madæbler
75
g sukker
½
dl vand
½ tsk
stødt kanel
½ tsk
stødt kardemomme
100
g smør
*
Smuldr
gæren ud i lidt af vandet, og tilsæt resten af vandet, salt og honning eller
sukker.
Rør
fuldkornshvedemel og kokosmel i, og derefter gradvist hvedemel, til dejen kan
æltes.
Ælt
dejen smidig på et meldrysset bord, læg den i en skål, og lad den hæve
tildækket i 1 time ved stuetemperatur.
Riv
æblet på den grove side af et rivejern.
Ælt
det i dejen på et meldrysset bord, og form til et brød.
Læg
brødet på en bageplade med bagepapir, og lad det efterhæve tildækket i ca. 45
min.
Sæt
brødet i ovnen ved 225 °C.
Skru
ned til 175 °C, og bag i ca. 40 min., eller til det lyder hult, når du banker
det i bunden.
Lad
brødet køle af på en bagerist.
Skræl
og udkern æblerne, og skær dem i grove stykker.
Varm
sukker i en tykbundet gryde, og tilsæt æblestykker og vand.
Kog
æblerne under låg i 5-10 min., til de er helt møre.
Mos
dem med et piskeris eller en stavblender, og kog mosen fast under omrøring.
Smag
til med krydderier og evt. mere sukker, mens mosen er varm, så sukkeret
smelter.
Rør
den lune æblemos sammen med blødt smør, og sæt det i køleskabet.
Brug
æblesmør som pålæg på brødet.