Den bedste rødbedesuppe, iflg. kunstnerinden Katna fra Wroslaw, som her afslører at hemmeligheden bag smagen er Polsk Syltning af rødbederne, inden de koges op til suppe. Brug ikke et glas danske syltede rødbeder, for de er syltet med sukker og eddike, som slet ikke er i nærheden af den polske syltning.
Polsk Syltning:
Skræl 2-3 rå rødbeder og skær dem i tern. Skær 2-3 fed hvidløg i stykker. Kom rødbeder og hvidløg i en lerkrukke eller et glas. Endelig ikke i aluminium eller anden metalbeholder, for den kemiske forbindelse ødelægger gæringen, som bliver sat i gang af et par skiver rugbrød eller andet brød bagt med surdej. Skær rugbrødet i mindre stykker og læg dem i krukken ovenpå rødbeder og hvidløg. Fyld krukken op med lunkent KOGT vand, så det dækker. Dæk krukken med alufolie. Prik huller i alufolieet med en lille kniv, så rødbederne kan ånde. Stil krukken et varmt sted i 5-7 dage. Gerne på en radiator. Herved går en gæringsproces i gang, der er en meget mere naturlig måde at sylte på, end den med eddike og sukker.
Suppen:
Kog 4-5 børstede rødbeder med skræl i 20 min. Tag dem op og køl dem af.
Bring et par liter hønsebouillon i kog og tilsæt en håndfuld kantareller, eller andre skovsvampe. Champignon kan også bruges. Kog svampene i bouillonen i ca. 10 min. Tag dem op med en hulske og brug dem som ekstra fyld i en svampesauce. Eller smid dem ud.
Kom en pakke italienske ravioli med svampefyld i en gryde letsaltet vand og kog dem i 2-3 min. Brug endelig ikke Pastellas ravioli, da den er for tyk og dårlig i dejen, der klæber som myseost til ganen. Tag dem op når de er al dente.
Riv de afkølede kogte rødbeder på den grove side af et råkostjern. Kom de revne rødbeder i bouillonen og kog dem ca. 10 min. Hæld bouillonen over i en anden gryde eller stor skål gennem en si. Hæld så den siede suppe tilbage i den varme gryde og tilsæt saften fra de gærede/syltede rødbeder med hvidløg fra radiatoren. Det gøres ved at hælde dem ud i en si over gryden med bouillon. Bring suppen op på næsten kogepunktet. Den må ikke koge. Smag til med saften af en halv citron, salt og peber.
Hæld den klare borscht op i skåle eller dybe tallerkener. Læg nogle af de kogte svamperavioli i hver tallerken og afslut med en klat tyk creme fraische.
Drikkevarer:
ukrainsk KBAC, som udtales "kvasj" og betyder surt, eller syrligt, og som er en drik fremstillet på gæret brød og korn. Det er en slags sodavand, der smager som sure sokker, så vælg noget bedre.
--