Serveres hele eller flækkede med smør. I Sverige er det
tradition at servere Safranbrød på Luciadagen den 13. december.
30 stk. Tilberedningstid: ca. ½ time. Hævetid, i alt: 1 time.
Bagetid: 10-15 min. Fryseegnet.
#
100 g smør eller margarine
½ liter mælk
50 g gær
1 g safran
1 tsk salt
40 g sukker (½ dl)
1 æg
ca. 750 g hvedemel (12-13 dl)
Til pensling:
1 æg
2-3 spsk birkes eller sesamfrø
*
1. Smelt fedtstoffet i en lille gryde og bland det med
mælken.
Lad det blive fingervarmt. Udrør gæren heri.
2. Tilsæt stødt safran, salt, sukker og sammenpisket æg.
Kom melet i lidt ad gangen og ælt dejen blank og smidig.
Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted i 40 min.
3. Ælt dejen let og del den i 30 små portioner.
Rul til tynde pølser og form dem til kranse, kringler,
snoninger eller andre former efter fantasien. Lad dem efterhæve på bagepladen
beklædt med bagepapir i ca. 20 min.
4. Pensl brødrene med sammenpisket æg og drys dem med birkes
eller sesamfrø.
Bag brødene ved 225 °C i ca. 15 min. på midterste rille i
ovnen.
Tips: Hel safran (de tynde krokusstøvdragere) er bedst, da
stødt safran kan være blandet med andet fyldstof. Hel safran skal stødes sammen
med lidt sukker, inden det bruges.
Variation:
Kom 1 dl rosiner eller korender i dejen sammen med melet og
udelad helt birkes eller sesamfrø.
Safranbrød i flere faconer.