500 g kalkunkød fx kalkunbryst
25 g smør
3 dl vand
1 grønsagsbouillonterning
6 gulerødder i skrå skiver (ca. 250 g)
3 porrer i skrå skiver (ca. 350 g)
1 tsk tørret timian
1 ½ dl piskefløde
¾ dl koldt vand
3 spsk hvedemel (ca. 30 g)
¾ tsk groft salt
friskkværnet peber
Tilbehør: løse ris
Skær kalkunkødet i tynde strimler (ca. 1 x 5 cm).
Smelt smørret i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Tilsæt kødet og svits det ved kraftig varme i ca. 2 min.
Kom vand, bouillonterning, grønsager, timian og piskefløde ved.
Bring retten i kog, skru ned og kog ved svag varme og under låg i ca. 3 min.
Kom først vand og derefter hvedemel i en melryster.
Sæt låget på, hold godt fast om låg og bund og ryst blandingen grundigt sammen.
Hæld jævningen i den kogende ret i en tynd stråle, mens der røres rundt.
Kog retten i ca. 5 min. for at give den rigtige konsistens og smag.
Jævningen kan også røres sammen.
Kom melet i en lille skål og rør ½ dl vand i.
Rør til blandingen er uden klumper.
Tilsæt resten af vandet lidt efter lidt under omrøring. Smag til med salt og peber.
Tips: Majsstivelse eller smørbolle: Kalkunretten kan også jævnes med 1 portion majsstivelse eller 1 portion smørbolle. Piskefløden kan erstattes af 150 g flødeost naturel i mindre stykker. Kom osten i og rør godt igennem, inden jævningen tilsættes. Karoline's GrundSauce med mælk: Bruger man GrundSauce i kalkunretten, udelades vand, piskefløde, bouillonterning og jævning. Hæld ½ liter GrundSauce i kalkunretten, bring den i kog under omrøring. Kog ved svag varme og under låg i ca. 8 min. Rør af og til. Og husk til sidst at smage til med salt og peber.
Porrer og gulerødder kan erstattes af frisk blomkål i små buketter og frosne haricots verts (fine grønne bønner) i mindre stykker (skal ikke optøs først).
Ikke fryseegnet.