Små faste svampe og indkøbte champignon bliver fantastiske kogt i vaniljelage.
Vaniljen smager som svampenes forlængede arm, og man er meget langt fra dessert.
2 kg hele, faste små svampe
2 flækkede vaniljestænger
10 store, pillede fed hvidløg
20 store bananløg/skalotteløg
3 dl (oliven)olie
1 dl sherryeddike
1 spsk herbes de provence
3 spsk ketjap benteng manis, sød indonesisk soja
salt og peber
Kom det hele i en flad gryde og kog sagte, indtil svampene er meget møre. Det tager mindst en halv time, som regel nærmere en hel.
Svampene holder sig fint i køleskabet i nogle dage.
Spis til vildt, frikadeller, til stegt fisk eller som en del af en tapas.
Hvis man bliver vild med det og har rigtig mange svampe, kommer man de halvfærdige svampe og lage på syltetøjsglas med låget skruet næsten på og henkoger dem ved 120ºC i ovnen, indtil det bobler i glassene.
Skru de varme glas tæt til og lad dem køle langsomt ned i ovnen. På denne måde holder de i årevis.