300 g Tasso skinke eller svensk røget landskinke, skåret i mellemstore tern
275 g Andouillepølse (ca 3 pølser) eller anden stærk hvidløgspølse, skåret i mellemstore tern
5 mellemstore løg skåret i store tern
1 bundt groft hakket bladselleri uden top
2 mellemstore grønne peber hakket i store tern
1 dåse flåede tomater
500 g Uncle Bens eller anden forkogt (parboiled) ris
100 g smør (helst usaltet) eller margarine
4 laurbærblade
4-5 fed hvidløg
1 spsk Cajun Sunshine Sauce
1-2 spsk Creole Seasoning (tilsat lidt efter lidt, følg opskrift)
5 dl vand eller kyllingebouillon
evt 1 øl i stedet for noget af bouillonen
Smelt noget af smørret i en stor stegepande, krydr med en spsk Creole Seasoning og steg ca halvdelen af de grofthakkede grønsager i små 20 minutter.
Hensigten er at trække det bitre ud af grønsagerne og lade det sødlige træde frem. Skrab panden godt indimellem. Hæld det over i en skål, mens skinken og Andouillepølsen steges for sig selv drys set med en tsk Creole Seasoning.
Efter kødet steges den anden halvdel af grønsagerne med det sidste Creole Seasoning. Denne portion skal kun sauteres i små fem minutter for at bevare sprødheden.
Hæld de tre lag over i en tyk jerngryde og tilsæt de flåede tomater, hvidløg, laurbærblade, Cajun Sunshine. Lad simre i ti minutter.
(Hertil kan man forberede retten i god tid)
Tilsæt ris, væde og eventuelt endnu en tsk Creole Seasoning og lad det hele koge op og simre i 5-10minutter. Sluk derefter for blusset, og lad gryden stå med låg på, til risene er møre. De må ikke være udkogte.
Risene koges sammen med det øvrige for at optage smagen fra kød og grønsager.
Serveres med Cole Slaw Salad og evt et stykke brød.
Jambalayaen kan også serveres med et par grillstegte Chicken Wings marineret i en blanding af Oyster & Shrimp og drys set med Go Cajun Poultry som tilbehør.
Po'Mans Jambalaya blir til Rich Mans Jambalaya, hvis man supplerer med kalkun eller kyllingstykker, rejer eller anden skaldyr.
Tips: Retten kan laves vegetarisk: Kødet erstattes med for eksempel auberginer, squash og gulerødder. Den lagvise fremgangsmåde er den samme.
For at opnå den røgede smag tilsættes et par dråber Hickory Liquid Smoke.