En omelet tilberedes af letpiskede æg, der hældes på en hed pande, hvor en klat smør er ved at bruse af og bages hurtigt - det kan faktisk ikke gå hurtigt nok - mens man hele tiden vipper panden og løfter op i den stivnede masse med paletkniven, så det endnu fiydende æg også får en chance. En færdig omelet er gylden med brune pletter udenpå og fugtigt blød i midten.
En omelet skal smage af æg og smør og så det fyld, man vælger at komme i. Økologisk smør smager bedst, og æggene skal være helt friske og naturligvis fra fritgående høns eller økologiske.
Når man vil lave omelet til at fylde i en sandwich, er det smarteste at vælge et fyld, som man kan blande i æggemassen eller lægge oveni til sidst, så det lige hænger fast. Det er upraktisk med fyld, der kan falde ud, når man spiser.
Man kan bruge boller eller store skiver brød af enhver slags til omelet-sandwich.
Beregn 1 stort eller 2 små æg til en sandwich. Brug en pande, der er 15 cm i diameter. Bag omeletten som ovenfor beskrevet, vip panden og lad omeletten glide halvt ned på den ene brødskive, så den er foldet en gang, og læg den øverste skive brød/bolle over. Passer
det bedre til brødets facon, kan man selvfølgelig også folde den en tredje gang.
En omeletsandwich kan holde sig lun et godt stykke tid, hvis man pakker den ind i folie.
Med krydderurter:
En fransk klassiker er omelet aux fines herbes: Kom 1 spsk fintklippede krydderurter - for eksempel basilikum, estragon, purløg, kørvel, persille - i æggemassen, før du hælder den på panden. Eller bare estragon, som ser specielt godt til æg. Og gå frem som beskrevet ovenfor. ,
Med tomat:
Skær en stor, rød tomat i skiver og steg dem i smør på omeletpanden. Hæld æggemassen over, drys basilikumblade på og bag omeletten færdig.
Med parmesan:
Hæld æggemassen på panden og drys 2 spsk friskreven parmesan over, som hurtigt smelter. Bag færdig. Kombiner evt. med tomat.
Med spinat og Ricotta:
Fyld nogle små, skyllede, afdryppede spinatblade i æggemassen. Hæld den på panden, drys lidt Ricotta ost og en smule friskhakket hvidløg over og bag færdig. Så er osten også smeltet.
Med rejer:
Lun en håndfuld rejer i lidt smør på panden. Kom et nip cayennepeber og lidt fintklippet dild i æggemassen og bag færdig.
Med svampe:
Steg en håndfuld ituskårne svampe i smør på omeletpanden over rask varme. Kom lidt friskklippet persille og måske lidt hvidløg ned til svampene. Hæld æggemassen over bag færdig.
Med nye kartofler:
Steg skivede, nye kartofler i smør på omeletpanden. Kom klippet purløg, dild eller persille i æggemassen og bag færdig. En frisk tomat i skiver klæder denne omelet.
Med skinke:
Hæld æggemassen på panden. Kom en håndfuld strimlet skinke ved og gerne lidt frisk estragon og bag færdig.
Med bacon og æble:
Steg baconterningerne sprøde, men ikke hårde, på panden. Skær et lille æble i terninger og svits dem hurtigt sammen med baconterningerne i baconfedtet. Hæld æggemassen ved og bag færdig.