En falafel er en slags stegt vegetarisk frikadelle der er
meget udbredt i Mellemøsten. Den laves af enten kikærter eller hestebønner og
krydres gerne med bl.a. persille og hvidløg. Falafler er en meget populær form
for fastfood i den østlige del af den arabiske verden og er også meget
almindelige i Israel. De anses for nationalret både i Syrien, Libanon og
Israel.
# Ingredienser:
250 g kikærter
1 stort løg
2-3 spsk hvedemel
salt og peber
Hvidløgssalt eller hvidløg
* Tilberedning:
Sæt kikærterne i blød natten over.
Lad dem løbe af i en si.
Blend løgene sammen med kikærterne og krydderierne.
Lad dejen stå i 4-6 timer i stuetemperatur.
Form små, flade boller.
Steg dem på pande eller i olie.
Hvis dejen ikke hænger så godt sammen, så kom lidt ekstra
mel i.
Falafler serveres traditionelt som en del af fyldet i en slags
pita, og betegnelsen falafel henviser også gerne til denne 'sandwich'.
I Danmark er falafler især populære blandt vegetarer hvilket
skyldes det høje proteinindhold fra kikærterne.
Ordet falafel kommer fra det arabiske ord فلفل (filfil)
der betyder peber.