Lækker mad til 5-dages-slankediæt til dem der vil tabe i vægt. De er på ca. 5.000 kJ/1.200 kalorier dagligt. Opskrifterne gælder altid til 1 portion.
.....................................................................................................
1. dag
Morgenmad:
Müsli og agurkebrød (Tilberedning 10 min):
50 g dybfrosne bær
20 g Kelloggs All-Bran
1 dl yoghurt naturel
1 tsk hvedeklid
1 stykke knækbrød
5 g smør
40 g agurk
havsalt og friskkværnet peber
*
A. Tø bærrene op. Rør cornflakes med yoghurt, hvedeklid og bær.
B. Smør knækbrødet med smør, skyl agurken, skær den i skiver og læg dem på knækbrødet. Krydr med salt og peber.
Formiddagmad
Æbleiste (Tilberedning 10 min):
1 tsk Earl Grey te
sødemiddel
1 lille æble (125 g)
isterninger
*
A. Hæld 1½dl kogende vand over teen, lad den trække i 3 min., si den, lad den køle af og tilsæt sødemiddel.
B. Vask æblet og skær det i både.
Kom dem i et glas med isterninger og fyld op med te.
Frokost
Steak med grønsagsris (Tilberedning 40 min):
30 g naturris
havsalt og friskkværnet peber
100 g fennikel
50 g gulerødder
2 tomater
½ dl grønsagsbouillon
1 skive oksefilet (125 g)
1 dl gulerodssaft
*
A. Kog naturrisene i rigeligt saltet vand i ca. 30 min.
B. Skyl fenniklen, fjern det yderste lag og læg den til side, skær resten i tern.
Skræl gulerødderne og skær dem i tern.
Vask tomaterne, hæld kogende vand over den ene tomat, flå den og skær den i tern.
C. Damp fennikel-, gulerods- og tomattern i bouillon i 10 min.
D. Skyl kødet, dup det godt tørt og steg det på begge sider i 4 min. på en pande med belægning.
E. Skær et kryds i den anden tomat og grill den i 3-4 min.
Krydr det hele med salt og peber.
F. Lad risene dryppe af, bland dem med grønsagerne og fyld det i fennikelskallen.
G. Anret grønsagrisene med steaken og tomaten.
Drik gulerodssaft til.
Tips: Drik rigeligt, mindst 2 liter om dagen. Bedst er sort te, urte- og frugtte og mineralvand. De indeholder hverken kulhydrat. eller kalorier.
Tips: Den daglige kaloriemængde kan reduceres endnu mere, hvis man helt udelader fedtstof.
Eftermiddagsmad
1 skive grovbrød med tyndt lag 8% smøreost
1 nektarin (100 g) skåret i skiver ovenpå
Hurtig aftensmad af det man har: Tunfisketoast er ideel for udearbejdende
Middag
Tunfisketoast (Tilberedning 5 min):
50 g tun i vand
1 spsk yoghurt naturel
1 tsk tomatpuré
havsalt, peber
20 g dybfrosne ærter
40 g groft toastbrød
2 salatblade
1 tomat
*
A. Lad tunen dryppe af.
Rør en dressing af yoghurt, tomatpuré, salt og peber og bland de optøede ærter i.
B. Rist toastbrødet. læg salatblade, tun og dressing på. Server tomat til.
Alternativ
Gratineret toast med skinke
Fordel 20 g kogt skinke uden fedtkant, ¼ æble i skiver og 20 g emmentaler (45+) på de to skive toastbrød og gratiner det i 5 min. under grillen.
Natmad
Bananshake (Tilberedning 5 min.):
50 g banan
150 g kefir
1 stykke knækbrød
*
Skræl bananen og blend den med kefiren. Spis knækbrødet til.
Dagen ialt
4218/1016 kJ/kcal. 65 g protein. 32 g fedt. 129 g kulhydrat. 25 g fibre.
......................................................................................................
Det forbruger man i kalorier på 30 min.:
Bowling 100 kcal
Gåture 110 kcal
Havearbejde 220 kcal
Dans 220 kcal
Volleyball 220 kcal
Gymnastik 230 kcal
Bordtennis 260 kcal
Svømning 260 kcal
Tennis 280 kcal
Cykling 300 kcal
......................................................................................................
2. dag
Morgenmad
Bolle med marmelade og grapefrugt (Tilberedning 5 min.):
1 fuldkornsbolle (50 g)
5 g smør
15 g kvark
1 tsk sukkerfri marmelade
jordbær
½ grapefrugt
*
A. Halver bollen og kom smør, kvark og marmelade på. Spis grapefrugten til.
Formiddagsmad
Sommermad (Tilberedning 50 min.):
15 g knækbrød
20 g rygeost
4 radiser i skiver
agurk i terninger
*
A. Bland rygeosten med radiser og agurk. Spis det til knækbrødet.
Frokost
Hirsegratin ( Tilberedning 50 min.):
30 g hirse
100 g abrikoser
60 g kvark
1 lille æg
havsalt
flydende sødemiddel
1 tsk rom
revet skal af ½ ubehandlet citron
10 g smør
*
A. Kog hirsen op i ¾ dl vand, sluk for varmen og lad hirsen stå på eftervarmen i 20 min. Lad den bagefter køle af.
B. Skyl abrikoserne, udsten dem og skær dem i stave.
C. Bland kvark med æggeblomme, 1 knsp salt, 1 tsk sødemiddel, rom og citronskal og vend den afkølede hirse i.
D. Pisk æggehviden stiv og vend den og abrikosstavene forsigtigt i hirsemassen.
E. Kom hirsen i et smurt, ildfast fad, læg smørklatter på og bag den i en forvarmet ovn på midterste rille ved 220°C (varmluft 200°C) i ca. 15-20 min., til den er gylden.
Alternativ
Kartoffelsalat (Tilberedning 35 min.):
150 g kartofler
100 g agurk
30 g kogt skinke
2 forårsløg
75 g gulerødder
75 g yoghurt naturel
1 tsk æbleeddike
1 tsk sennep
1 tsk olivenolie
havsalt, peber
*
A. Kog kartoflerne med skræl i ca. 20 min., pil dem og skær dem i skiver.
Skær skinken i tern.
B. Skyl agurken og forårsløgene, skær agurken i skiver og løgene i ringe.
Skrab gulerødderne og skær dem i tern.
C. Bland yoghurt, æbleeddike, sennep, olivenolie, salt og peber til en salatdressing og hæld den over salat-ingredienserne.
Tips: Kartoffelsalaten kan sagtens laves om aftenen og tages med næste dag på kontoret. Hvis man spiser middagsmad hjemme og har lyst til en varm ret, kan man som alternativ lave hirsegratinen.
Drik usødet solbærsaft.
Tips: Hvis man bliver svag og vil opgive i løbet af diæten? Så skal man klare det med et trick. Klæb et foto fra ens velmagtsdage på køleskabet. Det kan afholde en fra at åbne døren i utide.
Eftermiddagsmad
Kvarksnack (Tilberedning 5 min.):
1 stykke fuldkornsknækbrød
20 g kvark
¼ bakke karse
1 tomat
1 abrikos
*
Smør kvark på knækbrødet, drys karse over og læg tomatskiver på. Spis abrikosen til.
Aftensmad
Marinerede grønsager (Tilberedning 25 min.):
100 g champignon
½ gul og ½ grøn peberfrugt
125 g broccolibuketter
2 forårsløg
havsalt og friskkværnet peber
60 g røget kalkunbryst
1 spsk æbleeddike
1 spsk olivenolie
*
A. Skyl grønsagerne og skær dem i mundrette stykker.
Damp dem i ½ dl saltet vand i 10 min.
B. Skær kalkunkødet i tern.
Krydr grønsagerne med æbleeddike, peber og olivenolie og lad dem køle af.
Læg kalkunkødet over.
Spis 50 g rugbrød eller kogte ris til.
Peberfrugt, broccoli, forårsløg og champignon: kolde eller lune marinerede grønsager er en god, let aften ret på sommerdage
Natmad
Camembertbrød (Tilberedning 5 min.):
2 stykker knækbrød
5 g smør
20 g camembert (30+)
*
Smør knækbrødet med smør og læg camembert på i skiver.
Dagen ialt
4778/1142 kJ/kcal. 55 g protein. 36 g fedt. 114 g kulhydrat. 20 g fibre.
.......................................................................................................
3. dag
Morgenmad
Tomatbrød med mælk (Tilberedning 5 min.):
40 g rugbrød
25 g hytteost
1 tomat
2 dl let- eller minimælk
*
Skær tomaten i skiver der fordeles på rugbrødet. Hytteosten kommes ovenpå. Drik et glas mælk til.
Formiddagsmad
Abrikoste med kiks (Tilberedning 5 min.):
1 tsk sort te
1 tørret abrikos
1 stykke müsliknækbrød
*
Hæld 1½ dl kogende vand over teen, lad den trække i 3 min., si den og kom abrikosen i. Spis knækbrødet til.
Tips: Server grønsager til alle mellemmåltiderne. Rå grønsager i små stykker.
Italienskinspireret frokostret på diætens 3. dag - spaghetti med broccoli og som prikken over i'et friskrevet parmesan
Frokost
Spaghetti med broccoli (Tilberedning 50 min.):
60 g fuldkornsspaghetti
havsalt
200 g broccolibuketter
1 tsk sesamfrø
1 spsk syrnet fløde 9%
15 g revet parmesan
*
A. Kog spaghettien i saltet vand i 10 min.
B. Skyl broccolibuketterne og damp dem under låg i ½ dl saltet vand tilsat sesam i 5 min.
C. Hæld vandet fra spaghettien og vend syrnet fløde i.
Anret med broccoli og drys parmesan over.
Alternativ
Spaghetti med tomatsauce (Tilberedning 30 min.):
60 g fuldkornsspaghetti
havsalt
1 fed hvidløg
2 ansjosfileter
nogle stængler basilikum
1 spsk olivenolie
125 g hakkede tomater på dåse
*
A. Kog spaghettien i saltet vand i 10 min.
B. Pil hvidløget og skær det i skiver. Hak ansjosfileterne fint.
Skyl basilikumen, pluk bladene af og skær dem i strimler.
C. Varm olien op i en pande, svits hvidløg og ansjoser, tilsæt tomater og lad det simre under låg i ca. 10 min.
D. Hæld i mellemtiden vandet fra spaghettien og lad den dryppe af i en si.
E. Bland spaghettien i saucen og drys basilikum over.
Tips: Spaghetti med syrnet fløde, parmesan og broccoli smager herligt, men hvis man ikke kan blive dus med broccoli, kan man sikkert lide den klassiske spaghetti med tomatsauce.
Spis langsomt og tyg maden grundigt, så mæthedsfornemmelsen kommer, før man har spist mere end man har godt af.
Eftermiddag
Müsliyoghurt (Tilberedning 5 min.):
1½ dl yoghurt naturel
20 g fibermysli
*
Bland yoghurt og müsli.
Aften
Stærk rissalat (Tilberedning 50 min.):
30 g naturris
75 g kyllingebrystfilet
1 tsk olivenolie
1 50 g østershatte
50 g bambusskud
2 forårsløg
1 spsk sojasauce
1 spsk æbleeddike
havsalt, karry, cayennepeber
*
A. Kog risene i saltet vand i 30 min.
Steg kødet i olie på begge sider i 15 min.
B. Skær svampene og grønsagerne i mindre stykker og damp dem i lidt vand i 10 min.
C. Skær kødet i skiver.
Bland alle salatingredienserne og krydr med en marinade af sojasauce, æbleeddike, karry og cayennepeber.
Lad salaten køle af og anret den dekorativt på en tallerken.
Natmad (Tilberedning 5 min.):
125 g honningmelon
1 tsk hvedeklid
2 creamcrackers (kiks)
*
Fjern kernerne fra melonen og skær den i tern. Drys hvedeklid over.
Spis kiksene til.
Dagen ialt
4920/1173 kJ/kcal. 74 g protein. 36 g fedt. 143 g kulhydrat. 30 g fibre.
........................................................................................................
4. dag
Morgenmad
Bolle med ost og kiwi (Tilberedning 10 min.):
1 fuldkornsbolle (50 g)
5 g smør
20 g samsø (30+)
1 kiwifrugt (100 g)
*
Halver bollen, smør brødet med smør og læg osten på. Spis kiwien til.
Tips: Skær bollen i skiver som ved frankbrød. Så har man visuelt meget mere brød.
Formiddagsmad
Gulerodsråkost med æbler (Tilberedning 10 min.):
100 g gulerod
125 g æble
1 spsk yoghurt naturel
1 stykke knækbrød
*
Skræl guleroden og riv den groft.
Vask æblet, riv det groft og rør gulerod og æble i yoghurten. Spis knækbrødet til.
En let frokostret på 4. dag: klassisk fisk - med agurk, dild og kartofler
Frokost
Fisk med dildagurk (Tilberedning 30 min.):
150 g kartofler
havsalt
125 g rødfisk. filet
æbleeddike
250 g agurk
1 tsk solsikkeolie
3 kviste dild
1 spsk syrnet fløde 9%
friskkværnet peber
*
A. Skræl kartoflerne og kog dem i saltet vand i ca. 20 min.
B. Skyl fiskefileten under koldt vand, dup den tør og dryp æbleeddike over.
C. Skyl agurken, skræl den, halver den på langs og fjern kernerne med en ske.
Skær agurken i stykker.
Varm olien op og steg agurkestykkerne i ca. 10 min.
D. Steg fisken i en pande med belægning i 4 min. på hver side.
Hak dilden og bland den sammen med syrnet fløde i agurkestykkerne
E. Hæld vandet fra kartoflerne.
Krydr fisken og dildagurken med salt og peber.
Tips: Hvis man køber hele fisk og selv fileterer dem, så skal man sørge for at købe helt friske fisk: frisk fisk lugter næsten ikke, gællerne er rosa og øjnene ser elastiske og gennemsigtige ud.
Sæt ikke for høje mål for vægttab. Hellere opnåelige, realistiske mål. Når målet er nået, så beløn dig selv med fx et teaterbesøg, nyt tøj eller en særlig udflugt.
Eftermiddag
Marmeladesnack (Tilberedning 5 min.):
2 riskager
20 g kvark
1 tsk sukkerfri marmelade, hyben
*
Smør kvark og marmelade på riskagerne.
Aften
Fyldte tomater (Tilberedning 15 min.):
1 stor tomat (150 g)
30 g fjerkræ-mortadella
1 syltet agurk (50 g)
1 tsk flødeost med krydderier
3 kviste persille
40 g rugbrød
1 dl tomatjuice
*
A. Vask tomaten, skær et låg af, udhul tomaten og sigt frugtkødet.
Skær mortadella og agurk i små stykker.
Rør flødeosten med tomatpuré. Hak persillen fint.
Bland det hele og kom det i tomaten. Server brød og tomatjuice til.
Natmad
Purløgsbrød (Tilberedning 5 min.):
2 stykker knækbrød
20 g hytteost
½ bundt purløg
*
Kom hytteosten på knækbrødet. skyl purløgene, snit dem og drys dem over.
Dagen ialt
4823/1153 kJ/kcal. 63 g protein. 37 g fedt. 126 g kulhydrat. 24 g fibre.
.......................................................................................................
Giv alle søde sager væk eller lås dem inde. Dit vægttab er belønningen.
5. dag
Morgenmad
Appelsinmysli (Tilberedning 10 min.):
1 appelsin (125 g)
15 g fuldkornsmysli
1 spsk yoghurt naturel
½ tsk honning
1 skive rugbrød
5 g smør
*
Pil appelsinen, fileter den og bland den med mysli, yoghurt og honning.
Spis en skive rugbrød med smør til.
Formiddagsmad
Eksotisk te med kiks (Tilberedning 10 min.):
1 tsk sort te
1 kvist frisk mynte
3 ananaskirsebær
2 creamcrakers
*
Hæld 1½ dl kogende vand over teen og pebermynten, lad teen trække i 3 min.
Si teen og kom de afskallede ananaskirsebær i. Spis kiksene til.
Mynten har siden middelalderen hørt til de mest benyttede helbredende planter. Dens æteriske olie mentol virker krampeløsnende, som ved tarmkolik og menstruationssmerter, men også let bedøvende på maveslimhinden og let stimulerende på mængden af galde. Pebermynten giver derved en værdifuld hjælp ved maveirritationer.
Med grønsagsgryden med pasta glemmer man sultfornemmelsen til frokost.
Frokost
Grønsagsgryde med pasta (Tilberedning 35 min.):
100 g kalkunbrystfilet
2½ dl grønsagsbouillon
150 g gulerødder
150 g bladselleri
150 g porre
40 g fuldkornspasta
havsalt og friskkværnet peber
1 tsk hakket frisk merian
*
A. Skyl kødet, skær det i stykker og kog kødstykkerne i grønsagsbouillonen i 10 min.
B. Skræl gulerødderne og skær dem i tern.
Skyl bladsellerien, træk evt. det hårde af de yderste stængler og skær stænglerne med det sarte grønne i mindre stykker.
Rens porren og skær den i ringe.
C. Kom grønsagerne ned til kødet og kog dem med i 5 min.
Tilsæt pastaen og lad det koge videre i 10 min.
D. Krydr med salt og peber og drys ved servering merian over.
bladselleri
Eftermiddag
Rødbedesalat (Tilberedning 5 min.):
1 stk rå rødbede
1 stk rå selleri
1 halv citron
1 grovbolle
*
Rå rødbede og rå selleri rives og blandes med citronsaft.
Fyldes i en overskåret bolle.
Drik et glas vand 30 minutter før et måltid. Det fylder maven og tager noget af sultfornemmelsen.
Aften
Ostesalat (Tilberedning 10 min.):
30 g gouda (30+)
1 forårsløg
2 tomater
5 radiser
50 g agurk
4 salatblade
1 tsk æbleeddike
havsalt og friskkværnet peber
1 tsk olivenolie
50 g rugbrød
*
Skær osten i strimler. Skyl grønsager og salat og skær dem i mindre stykker.
Bland æbleeddike, 1 spsk vand, salt, peber og olivenolie til en dressing og hæld den over salaten. Spis brødet til.
Natmad
Riskage med sylte (Tilberedning 5 min.):
2 riskager med majs
5 g smør
15 g kalvekødssylte
*
Smør ris kagerne med smør og læg kalvekødssylte på.
Dagen ialt
4440/1061 kJ/kcal. 63 g protein. 29 g fedt. 133 g kulhydrat. 34 g fibre.
.......................................................................................................