4 personer
200 g butterdej eller mørdej (se opskrifter)
4 Williamspærer - godt modne, men ikke bløde
2 cl pærebrændevin
120 g stødt melis
75 g smør
Saften fra 1 citron
Denne opskrift minder om den klassiske æbletærte, Tarte Tatin. Har De nogen sinde forsøgt at erstatte æblerne i en æbletærte med pærer? Det er lige før jeg foretrækker det på den måde. Hvis man vil holde sig til traditionen, kan man erstatte pærerne i denne opskrift med æbler (Reinette) og pærebrændevinen med Calvados.
Det er bedst at bruge en gammeldags pande af ufortinnet jern med høje kanter, men en almindelig pande med en diameter på 24-25 cm kan bruges, hvis dens håndtag ellers kan tåle ovnvarmen.
Skræl pærerne. Skær dem i 6 både, og fjern kernehus og stilk. Hæld citronsaft og pærebrændevin over pærerne.
Forvarm ovnen til 250c.
Smelt smørret på panden, og tilsæt sukker. Når bunden af panden er dækket af en ensartet masse, tages panden af ilden. Læg pærebådene i en cirkel med de spidse ender ind mod midten. Panden sættes i ovnen i ca. 20 minutter, indtil pærerne er karamelliserede.
Imens rulles dejen ud med samme diameter som pandens øverste kant. Prik den med en gaffel. Så snart pærerne begynder at blive karamelliserede, tages panden ud af ovnen (pas på, De ikke brænder Dem), og dejen lægges forsigtigt hen over. Skru ned til 180 c, og sæt panden tilbage i ovnen i 15-20 minutter. Tærtebunden skal have en pæn, lys farve.
Tag panden ud af ovnen, hvorefter den varmes over ilden i i minut. Ryst den forsigtigt for at sikre, at frugterne ikke hænger fast i bunden. Tag grillhandske på, læg en tallerken omvendt over tærten, og vend rundt med en hurtig bevægelse. Så dukker de karamelliserede pærer frem. Serveres lune.