De fine små tærter
er fyldt med friske stikkelsbær og blød vaniljecreme. På toppen er et tyndt og
sprødt sukkerlåg -ligesom på en creme brulée.
8 portionstærter.
Arbejdstid: 1 time. Køletid: 2-3 timer. Bagetid: ca. 1 time.
Tærtedej:
350 g hvedemel
150 g smør
1 æg
50 g flormelis
1 knsp salt
Fyld:
500 g friske
stikkelsbær
125 g sukker
Creme:
1 stang vanilje
100 g sukker
4 æg
¼ liter piskefløde
Pynt:
4-6 spsk. sukker
*
Hak mel og koldt
smør sammen i en foodprocessor.
Pisk ægget sammen
med flormelis og salt, hæld det i melet, og saml hurtigt dejen.
Rul dejen ud på et
meldrysset bord, og fordel den i 8 portionsforme (eller en stor tærteform på
24-26 cm).
Sæt tærtebundene i
køleskabet i 1 times tid.
Skyl og nip stikkelsbærrene,
og vend dem sammen med sukker i en bradepande med bagepapir. Bag dem i ovnen
ved 180 °C i ca. 20 min.
Tag dem ud, lad dem
afkøle, og dryp dem af i en sigte.
Sæt tærtebundene på
en bageplade med bagepapir, og bag dem blindt (se TIPS) i ca. 10 min. ved 180 °C.
Tag pladen ud, og
skru ned til 160 °C.
Flæk vaniljestangen,
og skrab kornene ud.
Mos dem sammen med
sukker og pisk æggene i.
Giv fløde og den
tomme vaniljestang et opkog.
Fisk vaniljestangen
op. og pisk den varme fløde i æggene.
Si cremen over i en
kande.
Fordel ca. ¾ af
bærrene i tærtebundene.
Hæld vaniljecremen
over bærrene, så den når akkurat op til tærtens kant.
Bag tærterne i ca.
35 min. til cremen akkurat har sat sig.
Køl tærterne af, og
sæt dem koldt uden tildækning i mindst 1 time.
Drys et tyndt lag
sukker over tærterne, og brænd det til karamel med en gasbrænder eller under
grillen i ovnen.
Køl af og server med
de sidste bær.
TIPS: Bag blindt -
Læg et stykke bagepapir med tørrede bønner el.lign. som vægt på dejen, eller
læg et stykke stanniol på dejen, og tryk det godt til rundt i kanten.