De såkaldte sorte ris, der dyrkes i Thailand, Indonesien og på Filippinerne, er i virkeligheden ikke sorte, men meget mørkerøde. Pandanus-blade (palmeblade), som minder lidt om iris, dufter og smager sødligt; de kan evt. erstattes af 2 flækkede vaniljestænger.
4 personer
375 g thailandske eller indonesiske stivelsesholdige 'sorte' ris
2 pondonus-palmeblade (riv dem i strimler og slå knude på dem)
eller 2 flækkede vaniljestænger
250 g kokos-, palme- eller rørsukker eller mørk farin
ca. 50 g kokospulver
4 dl kokosmælk på dåse
Røde bær eller tropefrugter: en blanding af friske røde bær, fx ribs, hindbær og jordbær, eller tropefrugter, fx 2 bananer skåret i skrå skiver
2 mangofrugter skåret i strimler
1 papaya uden kerner
evt. 4 rambutanfrugter evt. 4 friske litchifrugter (kærlighedsfrugter)
evt. 1 frisk bananblad
evt. friske mynteblade
evt. flormelis til pynt
Kom risene i en gryde sammen med palmebladene (eller vaniljestængerne) og 1 l kogende vand., Bring vandet i kog igen, skru ned for varmen og lad risene simre uforstyrret under låg i ca. 25 min., til de har absorberet næsten alt vandet. Tag gryden af varmen og lad risene trække i 10 min.; kasser palmebladene. Rør sukker, kokospulver og ¼ af kokosmælken ud i risene.
Gør bær eller tropefrugter i stand. (Hvis du bruger rambutan- og litchifrugter: snit rundt om frugterne, så man kan se det hvide frugtkød; pil skindet af og kasser det).
Anret evt. retten på bananbladet: skyl det grundigt og dup det tørt, klip det i 2 kvadratiske stykker og læg dem på et serveringsfad. Læg stykkerne lidt ind over hinanden, så de 8 spidser stikker ud over kanten af fadet. Fordel de varme ris på bladene. (Hvis du ikke bruger bananblade, anrettes risene direkte på fadet eller fordeles i 4 portionstallerkener). Hæld lidt af kokosmælken over og server resten af mælken separat i en lille skål eller kande. Læg bærrene eller frugterne oven på risene, pynt evt. med et par mynteblade og sigt evt. lidt flormelis over.