Den kendte kogebogsforfatter frk. Jensen bragte opskrift på kræmmerhuse i sin berømte kogebog allerede fra starten af dette århundrede, så selvom det sprøde bagvæk med flødeskumsfyld ikke stammer fra en svunden tid, så har det trods alt mindst 100 år på bagen.
Ca. 25 stk
125 g smør
125 g sukker (1 ½ dl)
2 æg
125 g hvedemel (ca. 2 dl)
Fyld:
2 ½ dl piskefløde
jordbær- eller hindbærsyltetøj
Rør blødt smør godt sammen med sukker.
Rør æggene i et ad gangen.
Rør melet i med let hånd.
Smør dejen ud i tynde runde eller let ovale dejkager på bagepapir lagt på bagepladen. Bag ved 200°C i ca. 5 minutter eller til kagerne er let gyldne i kanten.
Tag kagerne fra pladen en efter en og form dem til et kræmmerhus.
For at holde formen mens de er varme, sættes hvert kræmmerhus i et glas eller flaske med vid åbning.
Lige inden serveringen fyldes de med flødeskum, og der kommes en syltetøjsklat på hver.
Det er praktisk at sætte kræmmerhusene i en skål, som er fyldt lidt op med sukker, så bliver både flødeskum og syltetøj i kræmmerhusene.
Kræmmerhuse uden fedtstof:
Pisk 4 æg godt sammen med 150 g flormelis og vend 150 g hvedemel i. Bag som ovenfor.
Variation: Når kræmmerhusene er formede og helt kolde, kan kanten dyppes i smeltet chokolade.
Forslag til andet fyld:
Nougat: Smelt 150 g blød nougat ved meget svag varme eller over vandbad. Lad det svale lidt og vend 2 dl pisket fløde i. Blandingen kan yderligere smages til med appelsinlikør (Grand Marnier), cognac eller rom.
Frugtfyld: Kom friske eller henkogte (godt afdryppede) frugter, frugtstykker eller bær i kræmmerhusene. Kom en top flødeskum på hver og drys med snittede hasselnøddekerner.