Pan coudon (4)
Kvæders delikate, æble-pæreagtige smag vækker nostalgi hos de fleste. Frugten koges til gele og bolsjer og bruges også til at ligge og dufte i de massive linnedskabe, som engang var en del af alle landhuse. Denne opskrift er en fremragende måde at nyde bagte kvæder på (de er nærmest uspiselige i rå tilstand), den egner sig også til æbler.
2 ½ dl honning
225 g valnødder, hakket groft
6 kvæder, uden skal og kærnehus, men lad 1 cm af bunden sidde tilbage
750 dej (Sødt fladbnrød) eller dej til fougasse (se opskrifter)
1 sammenpisket æg
sukker
Forvarm ovnen til 220ºC. Smelt honningen sammen med valnødderne, til disse begynder at blive mørke. Fyld kvæderne med blandingen. Rul dejen ud i 1 cm tykkelse, og skær den i 6 runde stykker. Læg en kvæde på midten af hver, fold dejen op om, og klem godt sammen. Man kan eventuelt lave »blade« i dejen til pynt. Hver dejindpakket kvæde pensles med sammenpisket æg og bages i 25-30 minutter. Drysses med sukker og serveres varm med en skål flødeskum til. Kvæder og æbler er ligeledes lækre, fyldt med nogle skefulde syltede abrikoser i stedet.