(4 personer) Arbejdstid: 40 min. Koge/stege/bagetid: 1 time.
Fryse-egnet
# Ingredienser:
500 g hakket kalv- og svinekød
1 tsk salt
1 løg (finthakket eller revet)
1 æg
1 dl hvedemel eller rasp
1 dl mælk
1-2 enebær (knust)
1 tsk timian
friskkværnet sort peber
1 pakke bacon i skiver
Sauce:
2½ dl mælk
2½ dl bouillon
2½ spsk hvedemel
1-2 spsk ribsgelé
Tilbehør:
kogte kartofler
grønsager
ribsgelé eller tyttebær
*
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 °C.
Ælt kødet sammen med salt og tilsæt løg, æg, mel/rasp, mælk
og krydderier.
Form farsen til et brød i en bradepande med bagepapir.
Læg baconskiver omkring kødet og bag det i ovnen i 20 min.
Pisk mælk, bouillon og mel sammen og kog det igennem under
omrøring 5-10 min.
Smag til med ribsgelé og salt og peber.
Si saucen over "haren" og skru ned til 150 °C.
Bag videre i ca. 40 min. og øs saucen over nogle gange
undervejs.
Server med sauce,
kartofler, grønsager og ribsgelé eller tyttebær.
Gammeldages kiksekage
med mørk chokolade
Det tager 20 minutter at lave den gammeldags kiksekage med
chokolade. En kiksekage skal gerne hvile 1 dag på køl.
Mange tynde eller mindst 12-14 tykke skiver
# Det skal du bruge til kiksekage med mørk chokolade
225 g smør
450 g god mørk chokolade med min. 65 pct. kakaoindhold
1½ dl flormelis
3 æggeblommer, pasteuriserede
20 firkantede vaniljekiks
*
Sådan laver du kiksekage med mørk chokolade:
Smelt smørret ved svag varme i en gryde.
Hak chokoladen groft. Tag gryden fra varmen, og rør
chokoladen i smørret.
Rør, til chokoladen er helt smeltet.
Rør flormelis og æggeblommer i chokoladen, så du får en
blank og glat masse.
Beklæd 1 aflang bageform, der rummer 1 liter, med
husholdningsfilm.
Fordel et tyndt lag chokolademasse i bunden af formen.
Læg et lag vaniljekiks ovenpå og derefter endnu et tyndt lag
chokolade.
Fortsæt på denne måde med at "lægge" din
kiksekage, til al chokoladen er brugt, og sørg for, at der afsluttes med et lag
chokolade.
Stil din kiksekage tildækket i køleskabet til næste dag.
Tag den afkølede kiksekage ud af køleskabet, 15 min. før den
skal serveres, så din kiksekage er let at skære i flotte skiver.
Kiksekage er en anden retro-darling, og ligesom med den forlorne hare, bliver den akkurat lige så god, som de råvarer du kommer i den, og de anstrengelser du gør dig... Glem alt om palmin og billig chokolade og fang an med smør, fløde, og en chokolade med højt kakao-indhold. Så bliver resultatet en smuk og bevaringsværdig dansk klassiker.