(6 portioner)
# Ingredienser
Dej:
200 g hvedemel,
175 g smør/margarine,
ca ½ dl koldt vand,
6-8 æbler,
1 spsk mørk farin,
1 spsk kanel,
2 spsk smør,
2-3 spsk fløde eller 1 lille æg,
10-12 smuttede og hakkede mandler.
* Tilberedning
Til dejen smuldres hvedemel og smør/margarine og samles med det kolde vand.
Alle tre dele skal æltes hurtigt sammen, og dejen stilles et køligt sted (ikke i køleskabet) ca. ½ time.
Æblerne, der ikke må være for store, skrælles, og kærnehuset udbores.
Farin, kanel og smør blandes og fordeles i æblerne på kærnehusets plads.
Dejen udrulles, deles i seks a otte firkantede stykker.
På hver lægges et æble, og spidserne af dejen samles, så æblet er fuldstændig dækket af dej.
Stilles på en smurt bageplade med sammenføjningen nedad.
Pensles med fløde eller sammenpisket æg og drysses med sukker og de hakkede mandler.
Bages ved god varme (225 ºC) ca 20 minutter.
Spises lunkne og serveres med følgende creme, der kaldes fåremælk:
Fåremælk: To æggeblommer piskes kraftigt med 1 tsk hvedemel.
I en tykbundet gryde bringes 1. liter mælk i kog, hvorefter den kogende mælk piskes i æggemassen, det hele hældes tilbage i gryden, tilsættes 2 tsk vaniljesukker og bringes igen til kogepunktet.
Cremen afkøles og hældes i en kande.
--