Ind imellem de mange
gæstebud med andesteg og svinekød kan det være godt med lidt fisk. Her er
laksen bagt med mandler, og desserten er en julet fromage med røde tyttebær.
Laks med mandler og skorzonerrødder
4 personer. Arbejdstid:
35 min. Koge-/bagetid: 15 min.
#
750 g lakse- eller
ørredfilet
salt og peber
75 g mandelsplitter
Marinerede
skorzonerrødder:
1 pose skorzonerrødder
½ dl olie
2 tsk stærk sennep
½ rødløg
1 citron (øko)
1 lille bundt dild
1 håndfuld
bredbladet persille
1 tsk rosa peberkorn
friskkværnet peber
Tilbehør:
grøn salat
grovboller eller
brød
*
Skær lakse- eller
ørredfilet i 4 lige store stykker og krydr dem med salt og peber.
Læg dem på bagepapir
i et ovnfast fad.
Tænd ovnen på 175 °C.
Skræl
skorzonerrødderne (se tips), og skær dem i 4-6 cm lange stykker.
Kog dem møre i
letsaltet vand i 6-8 min.
Dryp dem af i en
sigte.
Bland olie, sennep,
finthakket løg, fintrevet citronskal og citronsaft.
Tilsæt små buketter
af dild og persilleblade.
Krydr med rosa
peberkorn, bland med skorzonerrødderne, og smag til med salt og peber.
Bag fisken i ovnen
ved 175 °C i 7 min.
Drys med
mandelsplitter, og bag fisken færdig i ca. 8 min.
Anret den ovnbagte
laks med salat og skorzonerrødder med dressing.
Server med brød.
TIPS: Skræl
skorzonerrødderne lige før brug, og læg dem i vand tilsat citron eller eddike,
så de ikke bliver brune. Det er lettest at skrælle dem, når de ligger ned på en
avis.
Tyttebærfromage
10 personer. Arbejdstid:
30 min. Køletid: mindst 2 timer
#
8 blade husblas
125 g sukker
100 g tyttebær
1 dl vand
2½ dl hvidvin (uden
fadsmag, fx Sauvignon Blanc, Riesling eller anden hvidvin fra Alsace)
5 æg
2 spsk sukker
½ liter piskefløde
Pynt:
evt. tyttebær
*
Læg husblasbladene
enkeltvist ned i en skål med koldt vand, og ud blød i 5 min.
Kog sukker, tyttebær
og vand i ca. 5 min.
Tag gryden af
varmen.
Knug vandet ud af
husblasbladene, og rør dem i de varme tyttebær.
Tilsæt vinen, når
husblassen er smeltet.
Pisk æg og sukker
til tykt skum.
Hæld den lune
tyttebær/vinlage i æggeskummet under kraftig piskning.
Lad massen køle af i
køleskabet, og rør af og til, indtil den har samme konsistens som flødeskum.
Pisk fløden til
blødt skum, og vend den i cremen.
Hæld massen i en
fromage- eller randform.
Sæt den i
køleskabet, og lad den stivne i mindst 2 timer.
Løsn fromagen i
kanten med en kniv.
Dyp hurtigt formen i
en balje eller skål med meget varmt vand.
Læg et fad på
formen, og vend fromagen ud på fadet.
Pynt med tyttebær.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin