Kalkun i selleri
1,5 kg kalkun
4-5 hønsebouillonterninger
1 stor selleri
1 suppevisk
4-5 hele peberkorn
2 spsk smør eller margarine
3½ spsk hvedemel
citronsaft
hvid peber
klippet persille
Tilbehør: kogte, grønne bønner, Løse ris - se Tillæg
*
Læg kalkunkødet i så meget vand, at det knap dækker.
Bring det i kog og skum godt.
Tilsæt hønsebouillonterninger, udskivet, skrællet selleri, samt suppevisk og peberkorn.
Lad det koge sagte i 15 minutter og tag selleriskiverne op.
Læg låg over og lad gryden koge videre i ca. 1 time - eller til kødet er godt mørt.
Tag det op og fjern skind og ben.
Kom dette tilbage i suppen og kog den kraftigt ind.
Del imens kød og selleri i terninger.
Bag fedtstoffet af med hvedemelet og spæd med så meget siet suppe, at der dannes en ikke for tyk sauce ca. 4 dl.
Smag saucen til med citronsaft og hvid peber og lad den koge sagte i 10-15 minutter.
Læg kød og selleri i saucen og varm det godt igennem.
Gem resten af kødet og saucen til næste dag.
Pynt ved serveringen med klippet persille og server kogte grønne bønner og løse ris til.
Rabarber med mandelmarengs
750 g vinrabarber
125 g sukker
4 æggehvider
100 g marcipan
hakkede mandler
*
Skær rabarberstilkene i 2-3 cm lange stykker og læg dem i smurt, ildfast fad.
Drys sukkeret over og stil fadet ind i en 200°C varm ovn, til rabarberne er meget bløde - ca. ½ time.
Hæld det meste af væden fra. (det kan drikkes afkølet)
Pisk æggehviderne meget, meget stive.
Mos marcipanen med en gaffel og rør det ud med lidt af æggehviderne.
Vend blandingen i de piskede hvider og fordel det over rabarberne i fadet.
Drys med hakkede mandler og bag retten ca. 20 minutter ved 225°C.
Server desserten lun - og server eventuelt koldt flødeskum eller vaniljeis til.