Denne kage er i min familie kendt under betegnelsen kjolekagen, fordi den har præcis samme mocca nuance som en kjole min mor havde, vistnok i 1942 eller deromkring. Opskriften blev klippet fra en avis i Durban, Sydafrika, hvor vi den gang boede. Andet kender jeg ikke til dens oprindelse.
Opskriften skal følges meget nøje - ikke noget med at eksperimentere med mindre mængder smør, flormelis eller chokolade, uanset hvor usandsynlige de end måtte forekomme jer. Det fører uvægerligt til et ringere resultat. Til gengæld strækker kagen godt. En enkelt tynd skive giver en mæthedsfølelse, der varer i mange timer. Her er opskriften, som den i vores familie er blevet fremstillet til et utal af fødselsdagsfester gennem snart 65 år.
Kagen består af ganske tynde lag bløde bunde, lagt sammen med rigelig chokoladecreme.
Kagebunde:
4 æg
⅓ kop sukker
⅓ kop hvedemel
Chokoladecreme:
400 g smør
4 kopper sigtet flormelis
100 g mørk chokolade
kaffeekstrakt eller Nescafe
lidt piskefløde
Pynt: sølvkugler. kandiserede violer
* Tilberedning
Dejen: 4 æggeblommer røres efterhånden med ⅓ kop sukker og ⅓ kop hvedemel.
3 stiftpiskede hvider kommes i, og dejen spredes tyndt på bagepapir eller på den løse bund af en lagkageform.
Mængden rækker til 6 bunde.
De bages til de er smukt lysebrune og tages forsigtigt af med en paletkniv.
Kagebundene er sprøde, når de kommer ud af ovnen, men lægges på et køligt sted med pergamentpapir imellem for at blive bløde.
Cremen laves ved at røre 400 g smør hvidt og efterhånden tilsætte 4 kopper sigtet flormelis, en plade smeltet chokolade (ca 100 g) og 3 spsk stærk kaffeekstrakt (eller 2 tsk Nescafe i en spsk kogende vand).
Rør det stærkt og voldsomt og list til sidst 2 spsk flødeskum i cremen, der fordeles mellem lagene og smøres oven på kagen og på siderne.
Det sidste presses gennem en tylle ud i fine ranker og roser.
Kagen kan pyntes med sølvkugler og/eller kandiserede violer.
Kagen opbevares i køleskabet.
I stuetemperatur bliver den blød og vanskelig at håndtere.