Coleslaw er primært rå hvidkål der er fint snittet og tilsat
revet gulerod. Der findes virkelig mange forskellige variationer af coleslaw
for eksempel med ananas, æble eller rødkål. Men den klassiske amerikansk
version består kun af fintsnittet rå hvidkål og revet gulerod.
Coleslaw er kendt som tilbehør til "Pulled Pork"
Burger. Og man kan næsten ikke forstille sig at spise en Pulled Pork Burger
uden det på. Men det smager også fantastisk til "Spare-Ribs" og andre
BBQ Klassikere som grillet kylling.
6-8 portioner
1 kg frisk hvidkål
(1 lille hoved) eller spidskål
1 stor gulerod eller
2 alm.
Dressing:
1 stort æg
1 spsk dijonsennep
2 spsk æble eddike
1 tsk salt
2 spsk sukker
¼ tsk stødt
cayennepeber
¼ tsk friskkværnet
sort peber
3 dl solsikkeolie
*
1. Start med
dressingen.
Brug en
foodprocessor med skarp kniv, alternativt et mandolinjern.
Kom alle
ingredienser undtagen olien i skålen.
Kør maskinen, til
det er blandet.
Tilsæt nu olien
langsomt (ja, forsigtigt) i en tynd stråle, mens maskinen kører.
Dressingen er klar,
når den føles både tyk og fløjlsblød.
2. Snit eller hak
kålen med håndkraft.
Guleroden er det
bedst at rive groft.
Bland begge dele med
dressingen, og lad salaten trække i køleskab, til den skal bruges.
HISTORIEN OM COLESLAW
Coleslaw blev allerede spist i Romerrieget af Julius Cæsar,
men den moderne form af coleslaw, kan tidligst være opstået i det 18.
århundrede, hvor mayonnaisen først blev opfundet. Navnet ”cole slaw” bredte sig
i det 18. århundrede som en delvis oversættelse fra nederlandsk ”koolsla” – en
forkortet udgave af ”kool salade” som betyder kål-salat. Og i England blev det
kaldt ”cold slaw” (kold slaw) frem til ca. 1860, da man genindførte udtrykket
”cole” som betyder kål.