(6 personer)
Olivenolie
2-3 fed hvidløg
1 kylling
2-3 tomater
1 peberfrugt
1 bundt persille
1 kopfuld ærter eller kogte hvide bønner
1 blæksprutte
½ l store kogte rejer med skal
1 l muslinger
½ l ris
Safran eller gurkemeje
Salt
Vi skal bruge en kasserolle med låg til at dampe muslingerne i og en ca. 30 cm stegepande til tilberedningen af selve paella' en.
Start med at skrubbe muslingerne og befri dem for" skæg".
Sæt dem over i kasserollen i lidt saltvand og lad dem dampe, til de åbner sig.
Blæksprutter fås af og til friske, men ellers stykvis frosne hos fiskehandleren. Man gør dem i stand ved simpelthen at trække hovedet med fasthængende indvolde løs af "kroppen", der er formet som en lille sæk.
Blæksprutter har ikke noget skelet ud over nogle tynde, klare "flipstivere" i ryggen.
De er lige til at trække ud, hvorpå kroppen skæres i ringe, og armene skæres fra hovedet lige over øjnene. Det er kun hovedet og indvoldene, der kasseres.
Rejerne deler vi i to lige store portioner og piller halvdelen.
Kyllingen skæres ud i 10-12 små stykker.
Hvidløgsfedene pilles og snittes fint, tomaterne og peberfrugten skæres ud i småstykker.
Persillen hakkes og så kan vi gå i gang.
Sæt panden over med bunden dækket af olivenolie.
Når olien er rygende varm, tilsættes hvidløgene og kyllingestykkerne, der brunes godt. Skru ned for varmen og lad tomatstykkerne simre med, hæld suppen fra muslingerne over i et litermål og fyld yderligere vand på til ialt 1 l og kom det på panden.
Tilsæt lidt salt og safran eller gurkemeje, som spanierne ofte bruger - og som giver den samme smukke gule farve for en brøkdel af prisen - og lad vandet komme langsomt op på kogepunktet. Tilsæt så risen, fordel den godt.
Når det hele har simret et lille stykke tid, bland så de pillede rejer og den rå, udskårne blæksprutte i risen og lad den simre videre.
Til sidst kommes de kogte bønner og/eller grønærterne i - de må ikke koge så meget med, at de mister den friske grønne farve.
Der må ikke anvendes låg - og derfor er det vigtigt at holde en passende temperatur, så vandet ikke koger væk, men opsuges af risene.
Skulle det nu vise sig, at der er for lidt væde ved risene, tilsættes simpelthen lidt ekstra vand.
Er der for meget væde, skrues lidt op for varmen.
De resterende rejer ristes i lidt olie og anbringes sammen med muslingerne i de halve skaller oven på paella' en, lidt før risene er færdigkogte, så det hele får samme temperatur.
Så kan man i øvrigt komme mange andre ting i sin paella, fx. jomfruhummer, krabbekød, små hjertemuslinger og meget andet, som det kan være svært at få fat i herhjemme, fx. langostinos, der er en slags kæmperejer, som findes i flere forskellige udgaver. Man kan evt. bruge kinarejer.