12 pæne svinekæber (bestilles hos slagteren)
1 lille håndfuld fint salt
1 suppevisk (porretop, timian, persillestilke, laurbær)
10 sorte peberkorn
1 gulerod
¼ selleri
1 persillerod
1 skrællet bagekartoffel
1 spsk smør
1 bdt kørvel
2 dl morkelsauce eller anden kraftig sauce
2 kogte pillede aspargeskartofler
1 dl fløde
Salt, peber og lidt citronsaft
Fint reven peberrod efter smag
Sort trøffel- kan udelades
Dagen før: Afparer kæberne for sener og hinder og dæk dem med fint salt.
På dagen: Skyl kæberne fri for overskydende salt og dup dem tørre.
Brun kæberne let på panden og sæt dem over i kogende vand med suppevisk og urter samt den skrællede bagekartoffel, så vandet lige dækker.
Lad simre i ca. 1 time og 15 minutter.
Tag kartoflen op, når den er mør, og skær den i pæne stykker til garniture.
Tag kæber og urter op, når kæberne er møre. Kasser urterne.
Reducer suppen lidt til passende smag, men pas på den ikke bliver for salt!
Glaser kæberne i morkelsauce eller anden sauce.
Kør kørvel (gem lidt til pynt), aspargeskartofler og smør med suppe på blender eller food processor, til suppen er fin glat.
Hæld suppen tilbage i gryden, kog forsigtigt op og smag til med salt og peber samt evt. lidt citronsaft.
Peberrodsfløde: Pisk fløden let og smag til med salt, peber og citronsaft samt så meget peberrod, som du kan lide.
Anret suppen i store dybe tallerkener.
Læg de glacerede kæber i og pynt med kartoffelskiver og evt. lidt sort trøffel.
Kom peberrodsfløde i midten og pynt med lidt kørvel.