Jøder, der fuldt og helt overholder de religiøse forskrifter, må ikke tilberede mad under sabbatten, der strækker sig fra solnedgang fredag til lørdag aften. Gryderetten Tzimmes er en typisk ret fra Sabbatten. Den laves af oksebryst eller -tykkam der tåler lang tilberedningstid. Kødet simrer med tørret frugt, løg, gulerødder og søde kartofler fra fredag aften til frokost lørdag. I denne udgave er tilberedningstiden dog reduceret kraftigt. Pas på ikke at mose de meget møre frugter og grønsager i retten.
1 kg oksetykkam uden ben (eller 1 ½ kg med ben)
1 spsk paprika
1 spsk olie
3 løg i både
2 fed hvidløg
2 laurbærblade
½ tsk knust allehånde
¼ tsk cayenne
½ l vand eller hønsebouillon
2 dl rødvin
150 g svesker
100 g tørrede abrikoser
500 g gulerødder i 3 cm lange stykker
750 g søde kartofler i grove stykker
1 bundt persille
Varm en stor stegegryde op og steg kødet til det er pænt brunt på alle sider uden brug af fedtstof.
Tag kødet op og gnid det med paprika, salt og peber.
Tør gryden af og tilsæt olien.
Steg løgene til de er brune, tilsæt hvidløg, laubærblade, allehånde, cayenne, vand/bouillon/vin, kødet, sveskerne og abrikoserne.
Læg låg på og stil gryden i ovnen ved 160°C i 1 ½ time.
Vend kødet og kom gulerødder og søde kartofler ned omkring kødet, læg låg på igen.
Stil gryden i ovnen endnu 2 timer.
Tag kødet op og lad det hvile 20 min.
Skær det i tynde skiver og læg det midt på et stort fad, læg forsigtigt frugt og grønsager omkring.
Drys med hakket persille og server med brød, løse ris eller i ikke jødiske-hjem en god kartoffelmos.
Tips: Du kan lave retten på komfuret i stedet for. Tilberedningstiden vil blive ca. halveret på en kogeplade fremfor i ovnen. Sørg for at retten ikke får for kraftig varme og vend kødet engang i mellem. I ovnen passer retten sig selv, og kødet bliver mørt og blødt og virker stadig saftigt.
Grønsager pr. person: ca. 175 g