En saftig lammesteg, hvad enten det nu er en lammekølle
eller en hel lammeryg, er et festligt midtpunkt til en grillfest. Det er dog
nødvendigt at have en grill med roterende spid, ellers bliver kødet ikke
ordentligt gennemstegt.
En helstegt lammekølle rækker til mange, alt afhængigt af,
hvilket tilbehør du giver til.
Til 5-6 personer Tilberedningstid: ca. 1½ time
#
1 lammekølle ca. 2 kg
3 fed hvidløg
1 bdt persille
100 g fersk spæk
Grill-olie:
1 dl olie
1 dl rødvin
salt og peber fra kværn
1 tsk Worcestershire sauce
*
1. Dup kødet med køkkenrulle.
Skær nogle dybe snit i køllen (se ill. herunder) og spæk dem
med hvidløgsfed, der er flækket 1 eller 2 gange.
2. Hvis du ønsket det, kan du også stikke en lille dusk
persille ind i hvert indsnit sammen med hvidløget.
3. Hvis køllen skal spækkes med spæk, er det klogt at lægge
det i køleskabet en halv times tid, før det skæres i tynde strimler eller i
fryseren 10 min.
Træk strimlerne gennem små huller, du laver i skindet med en
spids kniv.
Det er dog ikke nødvendigt at spække køllen.
4. Pisk olien med rødvin, rigeligt peber fra kværn og
kryddersauce.
Køllen pensles overalt med olien og sættes på det roterende
spid, der skal anbringes i god afstand fra kullene.
Stil en alubakke under lammekøllen til at opfange fedtet ellers
oser det.
5. En lammekølle med ben skal have mellem 1 og 1½ times
stegetid, alt afhængigt af køllens tykkelse.
Den bør pensles med krydderolien af og til.
6. Prøv om lammekøllen er gennemstegt ved at stikke en
kødpind ind i den mest kødfulde del.
Hvis saften, der siver ud, er rød, har den ikke fået nok.
Lammekød smager bedst, når det er stegt rosa.
7. Hvis køllen ikke er brunet nok, må du flytte spiddet
længere ned de sidste 5-10 min.
Drys af og til stegen med groft salt, men ikke den første
halve time.
8. Lad køllen ligge og hvile på skærebrættet et kvarters
tid, inden kødet skæres ud i tynde skiver.
Bagte kartofler med cremefraiche og purløgsdrys er fint til.
Evt. også en bønnesalat.
http://www.madABC.dk/455/bagt-kartoffel-s%C3%A5dan-bliver-de-perfekte
Sådan spækker du en
kølle
1. Lav nogle små snit i skindet over hele køllen.
Brug en spids, skarp kniv.
2. Pil og flæk hvidløgsfeddene.
Stik dem ind i revnerne, evt. sammen med persille.