Perlehøne har mere
smag end kylling, men hører alligevel til de lyse kødtyper. Abrikosfoolen er en
sød og lynhurtig dessert.
Perlehøne med svampe, porrer og æblekompot
4 personer. Arbejdstid:
45 min. Stege-/kogetid: ca. 40 min. Trækketid: 1 time
4 stk perlehønebryst
15 g smør
1 spsk olie
salt og friskkværnet
peber
250 g champignon
25 g smør
2-3 kviste frisk
timian eller 1 tsk tørret
Æblekompot:
4 æbler (fx
coxorange)
1 dl æblecidereddike
eller æbleeddike
½ dl vand
1 spsk sukker
Tilbehør:
750 g kartofler
4-5 porrer
50 g smør
røde salatblade
bredbladet persille
*
Skræl og udkern
æblerne, og skær dem i tynde både.
Kog eddike, vand og
sukker, til det er opløst.
Tilsæt æblebådene og
varm igennem i nogle min.
Lad dem trække i
lagen i mindst 1 time.
Brun
perlehønebryststykkerne på begge sider på en varm pande med smør og olie.
Krydr med salt og
peber, og tag dem af panden.
Steg skiver af
champignon i smør ved god varme.
Tilsæt timian.
Læg champignonerne i
et ovnfast fad, og læg de brunede stykker perlehøne ovenpå.
Sæt fadet i ovnen
ved 200 °C i ca. 20 min., til kødet er gennemstegt.
Kog kartoflerne i
ca. 10 min.
Tilsæt stykker af
porrer, og lad dem koge med kartoflerne i yderligere 10 min.
Hæld kogevandet fra.
Pil kartoflerne, og
steg dem i smør på en pande.
Server
perlehønebryst med champignon, porrer, æblekompot og smørstegte kartofler.
Abrikosfool med sukker mandler
4 personer. Arbejdstid:
15 min. Kogetid: ca. 5 min.
#
200 g tørrede
abrikoser
2 dl tør hvidvin (fx
Sauvignon eller Riesling)
25 g sukker
2 dl piskefløde
½ stang vanilje
Drys:
sprøde sukkermandler
eller hakkede mandler
*
Kog abrikoser med
vin og sukker i ca. 5 min. ved svag varme, til de er bløde.
Skær dem i mindre
stykker, og lad dem køle helt af.
Pisk fløde og evt.
vaniljekorn til blødt skum.
Vend de kogte
abrikoser sammen med flødeskummet, og fordel blandingen i portionsglas.
Drys med sprøde
sukkermandler eller hakkede mandler lige før servering.
TIPS: Lav selv
sukkermandler:
Kom 125 g hele,
smuttede mandler i en tykbundet gryde med 125 g sukker og ½ dl vand.
Kog ved kraftig
varme, til sukkeret begynder at smelte.
Dæmp varmen, og rør,
til sukkeret samler sig omkring mandlerne og bliver tørt og klumpet.
Hæld straks
mandlerne ud på et stykke bagepapir.
Skil mandlerne ad
med 2 gafler, inden de bliver kolde. Afkøl.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin