Osso buco
4 skiver kalveskank - lad slagteren save dem ud
smør eller margarine
2 løg
2 dl tør hvidvin
2 ds flåede tomater
1 laurbærblad
1 bdt persille
1 kvist timian eller ½ tsk tørret timian
salt
skal af 1 usprøjtet citron
1 fed hvidløg
Tilbehør: brød eller kartoffelmos
Brun kødstykkerne kraftigt i panden.
Brun de grovhakkede løg i en serveringsgryde og læg kød stykkerne heri.
Spæd med vinen og passér tomaterne direkte ned i gryden, så kernerne fjernes.
Lad det koge uden låg i 10-15 minutter.
Tilsæt laurbærblad, halvdelen af persillen samt timian og salt og spæd med 1,5 dl kogende vand.
Læg låg over gryden og lad retten småsnurre i 1½-2 timer.
Hak resten af persillen sammen med citronskal og hvidløgsfed og drys det over den færdige ret.
Server brød eller kartoffelmos til.
Kartoffelmos
500 g melede kartofler
2-3 dl mælk
1 spsk smør eller margarine
salt og hvid peber
Skræl kartoflerne og kom dem i en gryde med så meget vand, at det dækker.
Kog kartoflerne under låg i ca. 20 minutter og uden salt.
Hæld vandet fra og lad kartoflerne stå under låg i endnu 10 minutter.
Mos dem omhyggeligt og tilsæt den kogende mælk lidt efter lidt.
Pisk hele tiden.
Rør smør, salt og hvid peber i til sidst.
Farmors æblekage
4 spsk smør eller margarine
1,5 dl rasp
3 spsk sukker
50 g skoldede, smuttede mandler
5-6 store æbler
ca. 400 g brombær
Tilbehør: Råcreme - se nederst
Brun halvdelen af fedtstoffet i en pande og rør raspen i.
Vend det nogle minutter og tilsæt sukker og skoldede, smuttede og hakkede mandler.
Rør godt og tag det af varmen.
Skræl æblerne og riv dem groft på råkostjernet (eller i tynde skiver).
Læg det lagvis i smurt, ildfast fad med rasp og brombær og sørg for, at øverste lag bliver rasp.
Dryp resten af det smeltede fedtstof over kagen og stil den i en 200°C varm ovn i 20-25 minutter.
Server den lunken og server råcreme til eller kold med flødeskum over.
Råcreme
2 æggeblommer
2 spsk flormelis
rom, sherry
citron- eller appelsinsaft
2 dl piskefløde
Rør æggeblommerne hvide med sukkeret og smag til med rom, sherry, citron- eller appelsinsaft.
Vend den stiftpiskede fløde i umiddelbart før serveringen.
Variation: smag cremen til med vaniljesukker - ca. 1 tsk - i stedet for rom etc.