2 ½ kg udbenet lammekølle
Marinade:
5 fed hvidløg
1 tsk safran
1 ½ tsk stødt ingefær
1 ½ spsk paprika
¾ spsk sort peber
3 spsk havsalt
2 hele kanelstænger
1 spsk stødt cassio-bark
2 løg
5 spsk olivenolie
Tilbehør:
1 ½ dl olivenolie
½ l tomatjuice
2 kg modne tomater
1 ½ kg aspargeskartofler
1 dl mandler
10 spsk syltede citroner
2 spsk olivenolie
friske krydderurter
Skær kødet i stykker på 5 x 5 cm.
Bland hvidløg, safran, ingefær, paprika, sort peber, havsalt, hele kanelstænger, stødt cassia-bark, groftrevet løg og 5 spsk af olivenolien.
Læg kødet i en skål og hæld marinaden over.
Lad det trække 3-4 dage i køleskabet eller 2 dage ved stuetemperatur, vend det flere gange.
Tag kødstykkerne op og tør dem af.
Gem marinaden.
Brun kødet kraftigt i olivenolie, tilsæt marinade, tomatjuice, tomater og evt. vand til det dækker.
Kog sagte i 2 - 2 ½ time og skum konstant.
Skrab kartoflerne, smut mandlerne og tilsæt begge dele når kødet er næsten mørt.
Kog retten yderligere 20 min.
Skum evt. lidt olie fra overfladen.
Sautér de syltede citroner kort i olivenolie.
Læg dem øverst i gryden sammen med de friske krydderurter og server.
Tips: De modne tomater kan erstattes af flåede tomater uden saft. De friske krydderurter kan fx. være koriander, ku chai, græsk karse og basilikum.