Røget laks med stuvet spinat er en dansk klassiker. Men i denne ret får den ferske laks røgsmagen fra den fynske rygeost og jordskokkernes letrøgede smag. Pæren bryder med alle traditioner, men sætter prikken over i’et.
½ kg renset spinat
600 g laksefilet med skind
250 g mager rygeost
2 spsk flødeost
½ kg jordskokker i tern
1 lille fast pære i tern
1 ½ dl hønsebouillon
Tilbehør: Brød eller kartofler
Tænd ovnen på 220°C.
Blancher spinaten 1 min. i letsaltet vand, knug den fri for væde og skær den groft.
Skær laksen i fire tykke skiver, læg dem på højkant og skær en lomme midt i hver skive. Udvid lommen lidt med en teske og fyld rygeost i.
Drys med salt og peber.
Læg lakseskiverne med skindsiden opad i et smurt fad og bag dem i 6-8 min.
Varm spinaten med flødeost og overskydende rygeost.
Kog jordskokkerne knapt møre i bouillonen i 3-4 min., vend pærerne i, varm det igennem og krydr med rigeligt peber.
Pil skindet af laksestykkerne og anret laks og grønsager på et stort fad.
Server med brød eller kartofler.
Tips: Der skal være skind på laksen, da det holder kødet bedre sammen.
Grønsager pr. person: ca. 275 g