Fars:
300 g hakket kalvekød (9-12% fedt)
1 tsk groft salt
4 spsk hakket løg
1 æg
2 tsk friske timianblade
friskkværnet peber
5 spsk mælk
4 spsk hvedemel
225 g finthakkede champignon
75 g finthakkede hasselnøddekerner
Farseret bornholmerhane:
1 bornholmerhane (ca. 2000 g)
1 tsk groft salt
50 g smør
¾ liter vand
Bagte frugter og sauce:
1 dåse ferskner (ca. 825 g)
2-3 æbler i tykke både, fx summerred (ca. 300 g)
4-6 røde og blå blommer i halve (ca. 200 g)
1 tsk sukker
Sauce:
stegesky fra bornholmerhanen og evt. hønsebouillon, ½ liter i alt
fedt fra stegeskyen
3 spsk hvedemel
½ tsk groft salt
evt. kulør
Pynt: Timiankviste.
Tilbehør: 175 g romainesalat og 1 kg aspargeskartofler.
Fars: Rør det hakkede kød med salt i ca. 1 min.
Kom løg, æg, timian og peber i.
Rør mælken i og derefter melet.
Vend champignon og hasselnøddekerner i og stil farsen tildækket i køleskabet i ca. ½ time.
Farseret bornholmerhane: Fjern vingespidser og gump fra den rensede hane.
Læg hanen, med brystet nedad, på et bræt og skær et snit gennem skindet langs med rygbenet.
Skær kødet fra rygbenet med en lille spids kniv.
Fortsæt med at skære kødet fra ribben og brystben.
Undgå at beskadige skindet (kniven skal skrælle kødet fra benene).
Klip eller skær igennem leddene ved lår og vinger og fjern skroget.
Skær benene ud af overlårene.
Gem skrog, ben og evt. indmad.
Gnid hanen indvendigt med halvdelen af saltet.
Fyld farsen i hanen og luk den med kødnåle.
Bind bomuldssnor om hanen 3-4 steder, således at kroppen forbliver rund.
Del skroget i 4-6 stykker.
Læg skrog, ben, vingespidser, evt. indmad og smør i ovnens bradepande.
Hæld halvdelen af vandet ved.
Læg ovnens rist i bradepanden og herpå hanen med brystet nedad.
Steg hanen midt i ovnen i ca. ½ time.
Vend hanen, med brystet opad, og drys med resten af saltet.
Hæld det sidste af vandet ved og steg hanen færdig.
Dryp den med stegesky 3-4 gange under stegningen.
Tag hanen ud og lad den hvile tildækket i ca. ½ time.
Bagte frugter og sauce: Lad fersknerne dryppe af i en sigte og skær dem i kvarte. Fordel alle frugterne på en plade med bagepapir.
Drys med sukker og bag frugterne midt i ovnen.
Si stegeskyen og skum fedtet af.
Kom ½ dl af fedtet i en tykbundet gryde og rør melet i.
Bag blandingen sammen ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min.
Hæld stegeskyen i lidt efter lidt, stadig under omrøring.
Tilsæt salt og kog saucen ved svag varme i ca. 5 min.
Kom evt. sky fra hanen og saften fra de bagte frugter i. Smag til.
Tips: Ved serveringen: Skær lår og vinger af og skær hanen i skiver.
Server kødet sammen med de bagte frugter, sauce, salat og kartofler.
--