1-1 ¼ kg ribbenssteg
1 tsk tørret timian
1 tsk tørret rosmarin
1 spsk groft salt
7 laurbærblade
Rodfrugter:
1 pastinak
2 persillerødder
2 gulerødder
¼ knoldselleri
8 - 10 mellemstore kartofler
2 løg
evt. 12 fed hvidløg
1 tsk tørret timian
1 tsk tørret rosmarin
salt og peber
frisk timian
Salat:
3 julesalat eller 2 hjertesalat
2 appelsiner
½-1 dl piskefløde
1 tsk sukker
Kød og rodfrugter:
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i
kødet.
Hvis slagteren har ridset sværen så gå den efter, nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
Vær omhyggelig med at få salt og krydderier ned mellem alle sværene. Stik laurbærbladene ned mellem sværene.
Læg kødet midt i en stor bradepande og stil bradepanden midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200ºC.
Skær alle grønsager og kartofler i tern på ca. 1 x 1 cm.
Hvidløgene skal være hele.
Vend dem med krydderier, salt og peber og læg dem i bradepanden i et lag på 2-3 cm rundt om kødet.
Stil bradepanden i ovnen og steg i 1 ½ - 1 ¾ time til kødet er gennemstegt.
Efter 1 time vendes grønsagerne i bradepanden, så de steges lige meget.
Hvis sværen ikke er helt sprød, så skru ovnen op til 250ºC og steg, til sværen er sprød. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
Tag stegen ud af ovnen og skær kødet i skiver.
Pynt rodfrugterne med frisk timian.
Salat:
Snit julesalaten i tynde strimler og læg dem i koldt vand i ca. 15 minutter, så bliver de meget sprøde.
Skær skrællen af appelsinerne og skær appelsinfileter.
Pres saften af hinderne og bland den i fløde med sukker, salt og peber.
Lad fløden stå lunt ca. 15 minutter og hæld den over de afdryppede og tørrede strimler julesalat.
Pynt med appelsinfileterne.