Personer: 6
1 Lammekølle (1,5kg)
1 bdt frisk hakket rosmarin
1 dl citronsaft
Peber
Fond:
Ben fra lammekøllen
1 lidt Olivenolie
1 Porre
1 Løg
1 Gulerod
2 Kviste timian
5 Stilke persille
5 Peberkorn
3 dl tør hvidvin
7 dl Vand
Sauce:
2 Olivenolie
20 Hele fed hvidløg (pillede)
4 dl Fond
1 dl Tomatpuré
4 Modne tomater
Hvedemel
Tilbehør:
Kartofler skåret i både
Gulerødder
Broccoli
Evt. oliven
Fonden: Lammekøllen udbenes og snøres. Gnides med hakket rosmarin, citronsaft og peber. Trækker 2 timer i køleskab. Lammebenet brunes i olivenolie. Grøntsagerne deles i mindre stykker og svitses med. Krydderurter, peber, vin og vand tilsættes. Snurrer under låg i 1 time. Sies og koges ind til 4 dl
Saucen: Lammekødet brunes på alle sider i olivenolie. Drysses med salt og peber. Hvidløgsfedene svitses med. 2 dl fond og tomatpuré tilsættes. Tomaterne skoldes, flås og kernerne fjernes. Tomatkødet hakkes og tilsættes. Snurrer under låg ca. 1 ¼ time. Undervejs tilsættes resten af fonden. Kødet tages op og trækker under folie 20 min. Saucen jævnes med hvedemel udrørt i lidt vand og koges igennem nogle min.
Tilbehør: Kartoffelbådene dryppes med olie, salt og peber og bages i ovnen ca. 1 time ved 200°. Gulerødder og broccoli dampes.
Lammekøllen skæres i skiver og serveres med saucen, kartoffelbådene og de dampede grønsager. Evt. kan der også serveres en skål sorte oliven som tilbehør.
--