500 g kartofler
3 dl mælk
2 dl piskefløde
1 laurbærblad
salt
1 dåse surkål (580 g drænet vægt)
1 løg
1 spsk olie
200 g hakkekød, fx blandet
salt, peber og paprika, edelsüss
1 tsk kommen
3-4 spsk pizza ost
1 gratinfad (15 x 15 cm)
Kartoflerne skrælles og skæres i 2 mm tynde skiver.
Kartoffelskiverne koges i mælk, piskefløde, med laurbærblad og ½ tsk salt i 10 minutter ved middel varme under omrøring.
Gryden stilles til side.
Surkål skylles igennem og stilles til afdrypning i en si.
Løget hakkes groft.
Olie varmes op på en pande og løgene steges glasagtige.
Hakkekød tilsættes og steges i 4-5 minutter under omrøring.
Kødet krydres med salt, peber og ½-1 tsk paprika, edelsüss.
Surkålen og ½-1 tsk kommen tilsættes og steges med ved middel varme i 3-5 minutter.
Rør i panden af og til.
Et gratinfad smøres.
Læg skiftevis et lag kartofler og et lag surkåls-kødblanding i fadet i 4 lag.
Hæld resten af flødemælken fra kartoflerne over og drys med pizza ost.
Bag retten på mellemste rille i den forvarmede ovn i 20-25 minutter ved 200°C (varmluft 180°C).
Lad gratinen hvile i 5 minutter.
--