Så hurtigt kan en ganske enkel kartoffelgratin forvandles til en lille, fornem ovnret - blot ved at tilføje rørhatte og gruyere
1,25 dl piskefløde
1,5 dl mælk
10 g tørrede rørhatte
1 fed hvidløg
700 g kartofler
salt og peber
muskat
50 g reven gruyere (ost)
1. Varm piskefløde og mælk op. Skyl rørhattene med koldt vand og kom dem i den varme flødemælk.
Tag det hele fra ilden, og lad svampene trække i 10 minutter.
Tag rørhattene op med en hulske og hak dem. Hak hvidløget.
2. Skræl kartoflerne, og høvl dem i 2 mm tynde skiver.
Kartoffelskiver, hakkede rørhatte og hvidløg vendes i flødemælken og koges i ca. 10 minutter ved middel varme.
Rør flere gange, så kartoflerne ikke brænder på.
Smag kraftigt til med salt, peber og muskat.
3 Kartoffelmassen fordeles i en smurt gratinform (24x15 cm).
Drys reven gruyere over.
Bag gratinen på mellemste rille i den forvarmede ovn ved 200°C (varmluft 180°C) i ca. 15 minutter.
Sluk derefter ovnen, og lad gratinen hvile i 10 minutter, før den tages ud.
Tørrede rørhatte. Tidligere var det svært at få fat på tørrede rørhatte, men nu fås de i mange velassorterede supermarkeder.
--