Traditionel skotsk haggis med kålrabi-mos (til venstre),
kartoffelmos (forrest) og stuvning af indmad
# Ingredienser
Hjerte, lever og lunger fra et får (evt et stort lam)
2 mellemstore løg, finthakket
1 tsk salt
½ tsk peber
1 tsk muskatnød
½ tsk muskatblomme
2½ mellemfint (havre)hvedemel
7½ dl finthakket nyrefedt
2½ dl oksebouillon
1 fåremave
* TilberedningIndvoldene afpudses for fedt og sener, eventuelle luftrør kasseres.
Læg dem i en stor gryde og dæk dem med koldt vand.
Vandet bringes i kog – og varmen dæmpes.
Lad indvoldene stå og simre i 1 time ved svag varme.
Herefter tages indvoldene op af gryden, afdryppes og afkøles.
Indvoldene hakkes fint og røres godt sammen med løg, salt, peber, muskatnød, muskatblomme, havremel, nyrefedt og bouillon.
Farsen fyldes i fåremaven – pres alt luft ud af fåremaven og farsen.
Del den i to halvdele og bind enderne omhyggeligt til med snor.
Farsen skal kunne udvide sig under kogningen, idet fåremaven ellers vil briste.
Maven lægges i en gryde og dækkes med koldt vand, som langsomt bringes i kog.
Varmen dæmpes herefter, så vandet kun simrer.
Det må ikke koge kraftigt, da maven så kan briste. Lad retten småkoge i ca. 3 timer.
Fjern fåremaven – og server Haggis varm sammen med kartoffelmos og
kålrabimos .
Tips: Under kogningen kan der eventuelt prikkes små huller med en spids kniv i fåremaven – dette kan forhindre at maven springer under kogning.